Двойно по-високи такси за български студенти в Англия

Заради Брекзит Великобритания очаква 20% спад на студентите

Заради излизането на Великобритания от ЕС от януари 2021г. българските студенти ще плащат значително по-високи такси, между 16 000 и 23 000 паунда, изчислява „24 часа“. Освен това младежите вече няма да могат да кандидатстват за студентски заеми.

За да събере необходимите 70 точки за студентска виза, един български кандидат-студент ще трябва да разполага с минимум 25 хил. паунда годишно, или около 55 хил. лева. 16 хил. паунда от тях ще отидат за такса за следване, а останалите са за издръжка. В момента родните студенти на Острова влизат безвизово и дори не трябва да представят налични средства, ако бъдат одобрени за изгоден студентски заем. Те плащат 9250 паунда такса, колкото и английските им колеги.

Великобритания отваря по-рано визовата система за чужди студенти, които искат да започнат да следват в британски университети от следващата есен. Идеята е кандидатите да имат поне половин година да си осигурят пари за такси, за издръжка, сертификат за владеене на английски език и покана от университет.

Прогнозите на британското правителство са, че това ще доведе до спад от 20% в броя на европейските студенти, които в момента са една трета от общо 450 000 чужденци във вузове на Острова.

По данни на фирми-посредници за обучение в Европа тази есен около 10% по-малко българи са започнали да следват във Великобритания, въпреки че това бе възможност за по-евтино обучение. Според експертите това се дължи на епидемията от коронавирус, заради която се наблюдава отлив на кандидат-студенти за чужбина, а и на добрите алтернативи за обучение на английски език, които се предлагат в страни като Ирландия и Нидерландия, където следването е далеч по-евтино.

Проучване показва, че сегашните британски имиграционни условия са сред най-скъпите в света и има разлика от 405% спрямо други водещи академични държави.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен