Цвета Караянчева присъства на клетвата на курсантите на НВУ

Мисия

09-10-2020, 15:03

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави новите курсанти в Националния военен университет „Васил Левски“ на военния ритуал, на който те положиха клетва. Тя пожела на младежите да са здрави, трудолюбиви, упорити и да имат успех в службата си в името на Родината.

 

Историята на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново следва тази на България след Освобождението, посочи Цвета Караянчева. Тя подчерта, че всички славни, драматични и трагични събития, които се случват след Освобождението, са въвличали възпитаниците на висшето училище, които са участвали, жертвали са се и са станали герои.

 

Председателят на Народното събрание отбеляза, че неведнъж курсанти на НВУ, почти деца от днешна гледна точка, са били обявявани с укази за офицери, за да заминат на фронта и да поведат българската армия. И неведнъж те са се оказвали на висотата на най-смелите очаквания, заяви Цвета Караянчева. По думите й курсантите на НВУ живеят със съзнанието, че от тях Родината очаква да защитят делото на опълченците на Шипка и на всички поборници за свободата на България.

 

Вярвам, че времето ви тук ще бъде изпълнено с вълнения и предизвикателства – че освен на дисциплина, ще се научите и на бързо, критично и стратегическо мислене, обърна се председателят на Народното събрание към курсантите. Вярвам, че когато излезете оттук като български офицери, ние ще се гордеем с вас, добави Цвета Караянчева.

 

В приветствието си председателят на парламента цитира думи на полковник Владимир Серафимов, водил българските войници в боевете, известни като Родопската Шипка и на полковник Борис Дрангов.

Цвета Караянчева посочи, че, за съжаление, годините на политизация на армията след 1944 г. доведоха до отлив на интерес към НВУ „Васил Левски“ през 90-те години на миналия век.  Бяха необходими огромни усилия на ръководството на университета, визионерство, реформи и модерен поглед към света, за да се възстанови престижът му сред вашето поколение, обърна се тя към курсантите.

Всички трябва да сме благодарни на днешното ръководство на Националния военен университет „Васил Левски“, че са съвременните лидери, които времето изисква, допълни още председателят на парламента.

 

Обръщението си към първокурсниците Даниел Панов започна с благодарност, че са избрали именно Велико Търново, за да получат своето висше военно образование. „Помня отлично деня, в който полагах клетва на същото място тук. Помня ясно вълнението, емоциите, но и силната отговорност, която чувствах. Защото с клетвата всички вие, скъпи млади мъже и жени, свързвате живота си българското войнство и с корените на нашия народ, с тези непреходни ценности, които са в основата на българската идентичност.  Ако погледнем назад във вековете, ще видим, че най-важната опора на българския народ винаги е била силната ни православна вяра, както и войската“, каза Даниел Панов, посочвайки за пример и съграждането на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ от цар Иван Асен II след победата при Клокотницата, и ръководенето на отбраната на Търновград от св. Евтимий Търновски, и Възраждането, когато борбата е както за свобода, така и за независима църква. 

„Бъдете горди, че сте се посветили на българската войска, но и че сте възпитаници на университет, носещ името на Дякона Левски – Апостола на българската свобода. Гордейте се, че учите в града – символ на българската държавност, на българската войнска слава и най-вече – на българския дух“, завърши словото си кметът на Велико Търново.