Министър Ангелов: Да се избягва пътуване до областите Благоевград и Търговище

Животът

15-10-2020, 10:28

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Да се избягват пътувания до областите Благоевград и Търговище. Това призова здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас.

Още когато започна тази епидемия казахме, че обществото и държавите по света ще спечелим битката с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме у нас в последната седмица показват тенденция на покачване на заболелите, отбеляза още той.

Той посочи, че все пак има и хубава тенденция. "Бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички – най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от 1,5 м и дисциплина", добави Ангелов.

Имаме 19% заетост на леглата на пациентите с коронавирус, които не се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация; 6% заетост за лицата с дихателна реанимация

Имаме 1380 хоспитализирани с коронавирус, броят легла на национално ниво са 7307, съобщи Ангелов.

25 медицински служители са с коронавирус за последното денонощие. 1440 са случаите на медици с COVID-19 от началото на пандемията, 1030 са излекувани, а са 16 починали.

Здравният министър припомни, че РЗИ, полицията и всички отговорни институции ще завишат контрола по спазването на противоепидемичните мерки.