Криза за лекарства и болнични легла в Разлог няма

Заети са 40 от общо 45-те легла, които е разкрила болницата

10 флакона от препарата "Ремдесевир" има в момента в МБАЛ Разлог, информира БНР. Според медицинския управител на здравното заведение д-р Божидар Велев при нужда те ще стигнат за един пациент за лечение за 10 дни, като курсът на лечение е от пет до десет дни,  но изключително внимателно се прецизира ползването на този медикамент, който изисква определена клинична картина при наличие на covid-19, за да бъде приложен за лечение.
Засега няма болни, които да се нуждаят от лекарството, съобщи още д-р Велев. В началото на всяка седмица се правят отчети колко са разходвани и от колко се нуждаят.
Д-р Велев коментира, че първоначалната заявка е за 150 опаковки и поради факта, че досега не са възникнали тежки случаи, които да изискват ползването на медикамента, не е възникнала и криза или недостиг на лекарството. Днес заявката ще бъде подновена за нови опаковки – 140, като ръководството на здравното заведение отново ще бъде в комуникация със здравното министерство за това колко и в какъв срок ще бъдат отпуснати отново.
Преди да бъдат изписани днес пациенти от ковид отделенията в МБАЛ, д-р Велев съобщи, че са заети  40 от общо 45-те легла, които е разкрила болницата. Днес се очаква да бъдат освободени за домашно лечение някои пациенти, но и има непрекъснат прием на нови хора от четирите общини – Белица, Банско и Якоруда.