Обсъжда се удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция

Няма да има нулева учебна година, увери министър Вълчев

Няма да има нулева учебна година. Обсъжда се удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция. Не е изключен вариант да се учи през юни. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

15 170 деца и 2401 педагози са поставени под карантина. Около 45% от училищата са на дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% учат дистанционно с разрешение на просветния министър.

"Ситуацията е трудна за всички. Няма лесни решения. Подкрепям всяко едно решение на училища да преминават временно на обучение в електронна среда. Там, където не е направено, ще търсим гъвкави решения. Не можем да си позволим да затворим едни деца за шест месеца", каза министър Вълчев.

По думите му диференцираният подход при преминаване в дистанционно обучение е по-добрият.

"Няма вариант, който да няма негативи. През лятото обсъждахме различните варианти – избрахме вариант на превключване. Трябва да се ходи на училище, доколкото е разумно и ситуацията позволява“, коментира министърът.

Той напомни, че ни предстои и грипна вълна през зимните месеци и тогава вероятно всички ще преминат на онлайн обучение.

Според Вълчев до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение.