СЗО препоръча повече физическа активност по време на пандемията

САЩ с черен рекорд: Повече от 2400 починали от COVID-19

Всички възрастни имат нужда от най-малко 150 минути физическа активност на седмица. Това е особено важно за физическото и психическо здраве в ерата на COVID-19, заяви  Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

За децата и юношите се препоръчва средно по един час упражнения дневно и ограничаване на времето, прекарвано пред екраните на електронни устройства.

Всички хора на всички възрасти трябва да компенсират все по-заседналия начин на живот с физически дейности, за да се предпазят от болести и да си осигурят по-дълъг живот. Това ще ги предпази от сърдечни болести, диабет тип 2 и рак, а също така ще намали симптомите на депресия и тревожност, каза на брифинг директорът на СЗО за насърчаване на здравето Рюдигер Крех.

В същото време САЩ - една от най-засегнатите държави, съобщиха за над 2400 починали - най-големият брой жертви, регистриран за денонощие през последните 6 месеца. Това показват данни на университета "Джонс Хопкинс", публикувани в навечерието на Деня на благодарността, предаде Франс прес. Последният път, когато жертвите бяха над 2400, бе в началото на май, в пика на здравната криза.

На фона на това ново разгаряне на епидемията много щати наложиха отново ограничения, въпреки наближаването на сезона на празниците.  Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчаха на американците да не пътуват. Въпреки това летищата в Чикаго, Вашингтон и Ню Йорк бяха много оживени през последните дни, отбелязва агенцията