Как да изберем моторното масло за колата в 3 стъпки

Изборът на правилното моторно масло е от съществено значение за правилното функциониране на двигателя и неговия живот. Следователно изборът далеч не е тривиален, но може да бъде доста сложен. Всъщност има различни марки, стандарти и  различни и разнообразни индекси ... Нека да опростим живота ви, като ви предложим  метод в три стъпки за избор на вашето моторно масло.

1. Индекс на вискозитета на моторното масло:

Когато отидете до отдела за масло в магазина и погледнете отблизо кутиите, освен марката, едно от първите неща, които ви изскачат, е комбинация от цифри и буква като "10w40", "5w40". Това е индексът на вискозитета.

Важно е да знаете, че първото число показва течността на студеното моторно масло, а второто - работата на смазката при висока температура.

5w30 и 5w40 (така наречените "100% синтетични" моторни масла)

Последните модели двигатели (независимо дали са дизелови или бензинови) имат препоръка за използване на 5w30 или 5w40. Ако имате превозно средство, оборудвано с филтър за частици, изборът ще бъде лесен за вас, той трябва да бъде 5w30 (стандарт C1, 2, 3, 4 ... в зависимост от марката на вашето превозно средство). За други този тип моторно масло се препоръчва, ако натоварвате много двигателя: много спирания и стартирания (по-специално в града), спортно шофиране и т.н. Тези масла улесняват стартирането на двигателя от студено.

10w40 (така нареченото "полусинтетично" моторно масло)

10w40 предлага много добро ниво на защита, но в замяна изисква стандартен интервал за смяна на моторното масло (около 10 000 км за дизел). Ако правите смесени пътувания (град + извънградско) и имате стил на шофиране, който обикновено натоварва повече двигателя, изберете го, като добро съотношение на качество/цена. Моторно масло 10w40 също улеснява стартирането при студено време.

15w40 (така нареченото "минерално" моторно масло)

Ако имате "старо" бензиново превозно средство (на възраст над 12 години), дизел без турбо и / или голям пробег, моторното масло 15w40 е за вас.

Тъй като е по-плътно, 15w40 може да компенсира високата консумация на моторно масло. С този вискозитет е препоръчително да се намалят интервалите за смяна на маслото, тъй като този тип губи своите смазващи свойства по-бързо.

2. Стандартите за моторни масла:

Те често се намират на гърба на контейнера и се изписват като "ACEA B3 / B4", "API CF / DF", "VW 500.01"и т.н.

Казано по-просто, тези букви и цифри дават възможност да се определи дали е моторно масло за бензинов или дизелов двигател, да се оцени неговото ниво на работа и да се отговори на определени стандарти, специфични за всеки производител.

Как да разберете кои стандарти моторни масла са подходящи за вашето превозно средство?

Две прости решения:

-  Информацията се съдържа в ръководството за употреба на вашето превозно средство.

-  Посъветвайте се с професионалист за насока.

3. Марките моторни масла:

Казано по-просто: цената зависи от марката, разбира се, но и от естеството на моторното масло.

По този начин, 100% синтетично моторно масло е по-модерно, по-скъпо за производство от полусинтетично и дори повече от минерално. Продажната цена на рафтовете ще бъде по-висока.

Накратко: колкото повече добавки има, толкова по-ефективно ще бъде моторното масло и следователно, по-скъпо.

Друга важна бележка: това, че производителят препоръчва определена марка моторно масло, не означава, че трябва да се фокусирате върху него. Това са просто "прости" бизнес партньорства ...

Така или иначе изборът на марка е субективен акт, като най-важното е отново да се спазват препоръките на производителя.

С тези три стъпки имате всички необходими знания, за да можете да изберете подходящото за вашата кола моторно масло.