Христо Бонев: Акрапович ли? Ако ме питате за треньори, питайте ме за Бекенбауер и Клоп

Спорт

18-12-2020, 08:37

Снимка:

Nostrabet

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За Христо Бонев е казано всичко. Емблематична футболна личност, неповторим футболист, една от най-големите ни футболни легенди. По-възрастните са имали късмета да гледат майсторските му изпълнения на терена, а по-младите са разбрали какъв артист на зеления килим е бил от кадри по телевизията и видеа по интернет.

Зума, както е известен той в родния си Пловдив, остана верен на своя Локомотив. През периода 1968/1985 той го класира втори и два пъти трети в „А” група – нещо, което през тези 17 години друг провинциален клуб не е постигал. За националния отбор Бонев има 98 мача и 48 гола, и 42 пъти е негов капитан. Играе и в 6-те мача на нашите на финалите на световните първенства в Мексико през 1970 година и в Германия през 1974-та, като бележи по един гол на двата Мондиала. Три пъти е избиран за Футболист №1 на България.

В ексклузивно интервю за Nostrabet.com Христо Бонев говори за голямата си футболна любов и градския съперник Ботев, и изразява лично мнение кой трябва да застане начело на БФС на следващия конгрес.

Г-н Бонев, доволен ли сте от постигнатото от Локомотив (Пловдив) през 2020-а година?

– Аз винаги съм доволен от Локомотив, без значение дали е в „А” група, „Б” група, „В” група, дори и да е отишъл в „Ю” група. Локомотив е моят живот. Локомотив е институция, пред която се прекланям от 8-годишна възраст. След шампионската титла през 2004 година, това, което отборът направи през периода 2019/2020 година, е много. Спечелени две Купи на България и една Суперкупа, а сега зимуваме и в топ 3, което означава, че всички, които работят в клуба, са свършили прекрасна работа. Визирам собственика и президент г-н Крушарски, който в тези тревожни и сложни времена издържа Локомотив с лични средства, спортно-техническият директор Георги Иванов – Гонзо, треньорския екип и футболистите.

Докъде може да стигне Локомотив този сезон?

– С Лудогорец не може да се мерим финансово, тъй като при нас г-н Крушарски дава пари от джоба си. Ако затвърдим позициите си в тройката и се борим докрай за второто място, ще е великолепно.

Как ще коментирате изненадващото напускане на треньора Бруно Акрапович?

– Нямам коментар. Ако ме питате за треньори, питайте ме за Франц Бекенбауер и Удо Латек, или за Юрген Клоп, Гуардиола, Жозе Моуриньо.

Много наши специалисти смятат, че титлата на Лудогорец през това първенство е под въпрос, тъй като не играе добре, а и другите отбори се нагодиха към играта му. Вие какво мислите?

– Титлата на Лудогорец не е под въпрос, най-малко заради финансирането, с което превъзхождат всички у нас. Може би футболистите на братя Домусчиеви са преуморени от мачове или презадоволени. Но, когато дойдат важните мачове, те се амбицират и успяват да вземат своето, за да останат на върха.

Как ще коментирате кризата в Ботев (Пловдив)?

– Всеки отбор е минал през такива моменти и зная колко тежко е сега на ръководителите, футболистите и привържениците на клуба. Но аз съм убеден, че скоро ще се намери спасител на Ботев, който ще излекува болката в сърцата и душите на почитателите му.

А кой ще помогне на националния ни отбор?

– Не виждам кой. Особено след тези поразии, които се направиха през последните години. Дано сме живи, да видим отново един добър държавен тим. Не е казано, че ще повтори четвъртото място от САЩ 94, но поне да ни радва с играта си и да побеждава.

Наистина ли няма качествени футболисти в България, както твърдят някои специалисти?

– Футболисти имаме, но не се работи за тяхното израстване, когато влязат в мъжките отбори. Много от тях не са на терена, тъй като местата им в съставите са заети от чужденци. А един млад играч няма как да се развива, ако е резерва или получава малко игрово време.

Разговарял съм и с други наши треньори, които предлагат БФС да ограничи бройката на чужденците, които са едновременно на терена, за да не пречат на развитието на българските играчи.

– Подобно решение не е лишено от логика, но трябва да се вземе от БФС. Всъщност е без значение дали това ще е решението, или друго. Важното е да има такова, за да могат перспективните българските футболисти да развиват таланта си.

Г-н Бонев, ако зависеше от Вас, кой трябва да е новият президент на БФС?

– За мен Михаил Касабов би свършил най-добра работа. Мишо има връзки и контакти с УЕФА и ФИФА, които ще са от полза за родния ни футбол. Но аз съм разговарял с него и той ми призна, че не е съгласен да заеме този пост.

Доколкото зная, Касабов е личен приятел на Бекенбауер?

– Не само на Бекенбауер. Той има много международни контакти и авторитет.

След като няма да е Михаил Касабов, кой друг може да оправи футбола ни, ако оглави БФС?

– При всички положения ще е добре, ако ръководна длъжност получи Веско Балевски. Той беше известен футболист, сега е успял бизнесмен, с доказани управленски и мениджърски качества. Според мен тези, които искат да се кандидатират за нов президент на БФС на конгреса, да седнат заедно, да се погледнат в очите, да си поговорят и да си стиснат ръцете. Само така ще бъде избрана най-удачната кандидатура за президент и екип, които да намерят светлина в тъмнината на българския футбол.