Емил Гъргоров: Ако ЦСКА бяха вкарали дузпата, щяха да бият Левски с разлика

Спорт

21-12-2020, 13:39

Снимка:

Silentbet

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Емил Гъргоров беше един от последните футболни романтици по нашите терени. Беше, защото преди два месеца окачи обувките на пирона. Бадема, както го знаят футболните хора, е продукт на столичното Локо. Той обаче постигна най-големите си успехи с други два отбора. С ЦСКА вдигна три шампионски титли и две Купи на България, а с Лудогорец стана два пъти шампион и по веднъж носител на Купата и Суперкупата на България.

В интервю за Silentbet, Емил Гъргоров коментира Вечното дерби и обяснява защо победата в него на ЦСКА е заслужена.

Г-н Гъргоров, как видяхте Вечното дерби?

По-добрият отбор беше ЦСКА и заслужено спечели. Дори с 10 души ЦСКА знаеше как да задържи преднината си и Левски трудно стигаше до удари към вратата. Проблемите, които „сините” имат цяла есен, явно им се отразиха негативно върху представянето и в този най-важен за тях мач.

Казвате проблеми, но нали на терена са футболисти, които играят за каузата на Левски. Нормално ли е те да нямат голово положение?

Аз съм минал през такива проблеми и зная какво е. Поради липсата на финанси през последната ми година в ЦСКА, не можахме да сглобим отбор и в първите 7 мача нямахме победа. Но постепенно се изправихме на крака, с много български играчи в състава и накрая завършихме втори. Сега финансовият недоимък не е позволил на Левски да привлече правилните играчи през лятото и видяхте колко тежка есен изкара.

Съгласен ли сте, че след изпусната дузпа, се получи спад в играта на ЦСКА?

Имаше нещо такова, но като цяло те контролираха мача през цялото време.

Защо Левски не се възползва от този спад при съперника?

Защото на този етап разликата в класите е очевидна. ЦСКА просто е по-добър от двата отбора в момента и Левски нямаше спортно-технически аргументи за противодействие.

С какво ЦСКА е по-добър?

С всичко. С единици, като отборна игра, с постоянство в последните срещи особено.

Защо тогава „червените” не спечелиха по-убедително. Дори преди мача имаше нагласа, че могат да стигнат до рекордна победа във Вечното дерби?

Ако ЦСКА бяха вкарали дузпата, сигурно щяха да победят с разлика. Но този пропуск доведе до един тънък психологически момент. ЦСКА продължи да играе по-правилно, но основно за трите точки, а не за разгромна победа. Все пак, и за 1:0, и за 3:0 или повече, се дават по три точки.

По-силен ли става ЦСКА с Бруно Акрапович?

Той има достатъчно време да покаже, че ще е така. Вижда се, че под негово ръководство отборът се справя добре както в България, така и в Европа. При предния треньор „червените” също играеха добър футбол, но нямаха късмет в някои срещи. Направиха няколко равенства в мачове, които заслужаваха да спечелят и изгубените точки може да се окажат фатални в битката за титлата.

Играли сте и за ЦСКА, и за Лудогорец. За кой от двата отбора ще стискате палци напролет?

Пожелавам на двата отбора да играят така, както искат техните треньори, ръководители и привърженици, и накрая, който е бил по-добър, той да вдигне титлата. Лудогорец беше колеблив в Европа тази есен, но в България е доказал, че може да печели най-важните мачове.

Очаквате ли и някой друг да се намеси в битката за златото?

Да. Това е Локомотив Пловдив. Радвам се, че отборът се ръководи от млади и амбициозни треньори, с които аз съм играл заедно и не мисля, че напускането на Акрапович ще се отрази върху стила му на игра. Берое също не бива да се подценява, както и Арда. Тези два отбора ще завържат битката за медалите.

Вие скоро приключихте с кариерата си на футболист, но кога отново ще работите за футбола и като какъв?

В момента се наслаждавам на мачовете на малки врати с приятели и изпитвам голямо удоволствие, че съчетавам полезното с приятното. Един ден сигурно отново ще се върна във футбола, но може би няма да е като треньор.