Геша: В Левски проблемът е психологически. Само мъжки момчета биха издърпали клуба нагоре

Спорт

21-12-2020, 16:16

Снимка:

Betenemy

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Георги Иванов-Геша е бивш футболист на Левски, за който играе в продължение на три сезона в един от най-силните състави на „Герена“. С екипа на „сините“ той става два пъти шампион на България – през сезоните 1993/94 и 1994/95, като през първия от тях печели и Купата на България. След края на кариерата си, в която играе още за Спартак (Вн), Черно море, Лудогорец, Добруджа, Славия и Спартак (Плевен), става треньор. Бил е начело на Беласица, Спартак (Варна), Доростол, Светкавица, Девня, Шумен, Черноморец (Балчик), а в момента води Локомотив (Горна Оряховица) във Втора лига. През лятото дори за кратко имаше спекулации, че може да поеме Левски. Георги Иванов се съгласи да даде интервю за Betenemy и да отговори на нашите въпроси.

Г-н Иванов, какъв е коментарът Ви за двубоя ЦСКА – Левски?

Малко разочароващ за мен мач, с оглед на това, че Левски загуби. Слаб от техническо естество и от тактическо, бих казал, без да влизам в подробности. Очакваше се ЦСКА да е фаворит. Левски крета в първенството, лута се, има проблеми. ЦСКА демонстрира самочувствие на хартия, че е топ отбор, че спори за титлата. Левски излезе по-добре. В първите 10-15 минути стоя по-добре на терена. Похвална е идеята на Славиша да излезе в схема 3-4-3. Само че жалкото за него бе, че не бе добре оттренирана и много от футболистите не знаеха как точно да действат в това положение. И всичко това нещо си пролича след падналия гол за ЦСКА.
За 10-15 минути тотален срив в Левски. Късметът помогна ЦСКА да не отбележи втори и трети гол. Имаше пропуски именно в тази насока. Схемата е добра като идея, но като оттренираност, като игра в защита, не беше достатъчно добре изявена и оттам дойдоха проблемите в Левски. След червения картон за ЦСКА веднага трябваше да се направят смени. Божинов и останалите, които влязоха, трябваше да бъдат пуснати веднага след картона, за да се търси психологическия ефект.

Какво Ви хареса в играта на Левски? Имаше ли шанс тимът да вземе нещо от този двубой?

Схемата ми хареса. Бях изненадан. Очаквах по съвсем друг начин да излезе Левски. Още повече, че е ясно как щеше да играе ЦСКА. Акрапович е предсказуем и предвидим от доста време. Изненадах се приятно в началото, но след това, когато ЦСКА започна да атакува по-масирано, си пролича, че не е добре оттренирана. Но в тези мачове не са важни нито схеми, нито системи, освен една предварителна нагласа и пределна мотивация във футболистите. Доскоро Левски винаги е имал предимство в това отношение, в почти всички детайли от играта, но днес си пролича липсата на самочувствие.
Не може да си футболист на Левски и да нямаш самочувствие. Не можеш да бъркаш пас на 10 метра. Ако играят със слаб отбор или контролна среща, няма да го бъркат, но днес си пролича огромната психологическа обремененост на Левски. За мен там е проблемът – Левски няма лоши футболисти, даже има доста добри. Но не са психически готови да носят тежестта. Наистина е тежък период. Тежка е ситуацията в Левски. Но само едни мъжки момчета биха издърпали клуба напред и нагоре.

Имаше ли дузпа за ЦСКА, тъй като ситуацията бе доста спорна?

В България ВАР няма. Ние гледаме по телевизията, долу съдиите не могат да преценят в детайли ситуацията. Радвам се за това, че дузпата не стана главната ситуация на мача. Защото Ники я спаси и тя просто ще остане незабелязана в развитието на мача. Ние по телевизията може да видим какво е нарушението, къде е, как е, но не искам да влизам в детайли и да коментираме съдийството. То беше на едно приятно ниво, но няма смисъл да се занимаваме с него. В последно време в България съдиите станаха по-важни от футболистите.

Колко голяма е разликата в класите на двата тима към този момент?

Очакваше се да има разлика в полза на ЦСКА. Но дербито си е дерби. Въпреки че на тези два отбора, футболистите им не си дават представа в какъв мач са играли. Те нямат идея, те не са отраснали с тази идея, не са пропити от идеята на Левски – ЦСКА. Това е мач, който разделя България на две. Те не го знаят. Очакваше се ЦСКА да има повече класа и идеи за превземане на вратата. Дори малко се страхувах преди мача, но се потвърди това, че в едно такова дерби няма значение моментното състояние на двата отбора. Левски се измъкна и можеше да търси дори по-благоприятен резултат.

Двата отбора са сравнително от скоро с нови треньори. Какво успяха да променят те?

Акрапович си залага на неговото. Той е предвидим, предсказуем е. Държи на това, което до този момент му носи някакъв успех. Учудвам се, че отборите не му противодействат така както би трябвало. Славиша се опита в началото да му противодейства като начин на игра. Но играта и в двете фази не беше стикована в тази схема. Славиша го чака доста работа. Може би сега зимната подготовка ще му помогне да преодолее някои неща. Но в Левски проблемът е по-скоро психологически. Имат добри футболисти, които не са добре настроени – играят плахо, страхливо, не както трябва да играе един футболист на Левски – със самочувствие, с освободеност.

Левски е на позиция в класирането, на която не сме свикнали да виждаме отбора. Какво трябва да се направи на „Герена“, за да се излезе от тази криза? Идват ли по-добри дни с обявяването на новия спонсор?

Винаги съм държал на едно нещо и съм казвал, че това, което не ни убива, ни прави по-силни. Тази криза не можа да убие Левски, не можа да убие клуба, отбора, любовта на милиони привърженици. Напротив – сплоти ги, обедини ги. Да, има някои настроения тук-таме, на някой не му издържат нервите. Но оттук нататък, с привличането на новия спонсор, който ще помогне много, би трябвало да ни направи по-силни. И оттук нататък на Левски му трябва само да върви нагоре. 3-4 поредни победи биха допринесли много за самочувствието – това, което липсва, увереността във футболистите на Левски. Подчертавам, че Левски е един доста млад отбор в момента, и при една добра работа в подготовката на Славиша, може да се постигнат много добри резултати и едно по-добро бъдеще. Но трябва да свикнем и да проявим търпение към тези негативни резултати и класиране.

На кои позиции има най-остра нужда за привличане на нови футболисти?

Не искам да влизам в детайли за качествата на футболистите. Централните защитници могат да вършат добра работа. Малко ми се губят фланговите футболисти. Левски винаги е имал страхотни крила и страхотен централен нападател. Райнов е много добър футболист, който трябва да се ограничи в дефанзивната работа и в граденето много-много да не участва. Трябва да го превърнем в новия Златко Янков. Славиша като опитен треньор ще намести нещата.

Правилен ли бе изборът на Славиша Стоянович за треньор? Вашето име също бе спрягано за наставник в един момент през лятото? Имаше ли преговори или бяха по-скоро спекулации?

По-скоро беше като някакви предварителни разговори и спекулация. Никога не съм претендирал да бъда треньор на Левски по простата причина, че за мен треньорът на Левски е с ранг на спортен министър. Той трябва да е толкова наясно, толкова в час, че никой да не може да се усъмни в качествата му. Така че не смятам, че съм стигнал тези висини в треньорската професия. Но знам и друго – без пари аз знам как да се оправям. За привличането на Славиша – не знам договора му, но щом са привлекли чужденец, значи са си направили сметката. Познавам добре Сираков, който няма да хвърли пари на вятъра. Но тай загуби доста време докато намери треньор. Именно затова Левски бере сега негативи.

Може ли ЦСКА най-накрая да спре хегемонията на Лудогорец?

Лудогорец, все още като присъствие, организация и футболисти, върви едни гърди напред. Ние не трябва да плюем Лудогорец, а да се сравняваме с тях и да се мъчим да ги настигнем. Това ще дръпне българския футбол напред. В момента ЦСКА се явява по някакъв начин конкуренция на Лудогорец. В Разград свикнаха да бъдат без конкуренция. Най-хубавото нещо в българския футбол е да се създаде конкуренция на Лудогорец. Не че Лудогорец върви напред, а другите трябва да тръгнат след тях и да ги настигнат.