Малкият бизнес може да преодолее задаващата се криза с правилна стратегия

Създаването на ясна бизнес стратегия ще изгради устойчиви модели, с които собствениците на малък и среден бизнес в България могат да имат успешна 2021 г.

Пpeз 2021 г. нecъcтoятeлнocтитe нa ĸoмпaнии в Бългapия щe нapacнат c 21% cпpямo 2019 г., посочва в своята пpoгнoзa лидepът в зacтpaxoвaнeтo нa тъpгoвcĸи ĸpeдити Еulеr Неrmеѕ. Бизнес-анализаторите са категорични, че започващата година ще е трудна за предприемачите, особено в сектора на малкия и среден бизнес. Все пак започваме годината и с положително наследство от 2020 г. Това са преходът към задължителна дигитализация, наложен почти принудително от пандемията с COVID-19, както осъзнаването на възможностите на работата от разстояние и реорганизирането на вътрешните процеси.

Предприемачите бяха длъжни да преразгледат процесите си на работа. Много компании  направиха бързи промени и дадоха възможност на служителите си да работят от вкъщи, като по този начин освободиха офис пространства. Това показа ползите от гъвкавото работно време и необходимостта от дигитализация на бизнеса.

В своята прогноза финансовият експерт Димка Кънчева, съосновател и управляващ партньор в консултантска компания CONSENDO e на мнение, че през започващата година бизнесът в България ще се адаптира бързо като разпредели работната сила. „Както се казва, като имаш реален проблем разбираш, кои са приятелите ти. В бизнеса е същото, когато си в криза разбираш на кои бизнес партньори можеш да разчиташ и кои са най-ценните ти служители. От своя страна те ще могат да оценят колко са ценни за бизнеса и как предприемачите често правят непосилното, за да запазят работните им места. Бизнесът в България ще се адаптира и  климатизира, ще намери начини да успее. Разбира се, ще има и хора, които ще се откажат, но смятам, че всички ще излезем една идея по устойчиви и силни от създалото се положение.

На 19 февруари започва второто издание на практическото обучение “Управлявай успешно финансите на бизнеса си”, което Димка Кънчева води заедно съосновател и управляващ партньор в консултантска компания „Бизнес Ефект“ – Ивайло Гърков. Двамата са част от магистърската програма към ВУЗФ „Приложна бизнес психология“ – той е сред водещите преподаватели, а тя магистър от випуск 2020 г. Обучението се провежда в четири независими и надграждащи се модула и  всеки от тях решава конкретни бизнес казуси. Сред основните акценти е усвояване на умението за анализ на финансите на бизнеса си и личните си финанси. В края на обучението участниците са готови да създадат устойчив бюджет на компанията си, както и да са подготвени за неочаквани ситуации, дестабилизиращи лесно едно бизнес начинание.

Най-важния съвет, който мога да дам на предприемачите през започващата 2021 г. е на първо място е да знаят къде са в момента и къде искат да “отидат”. – споделя Димка Кънчева - Да си напишат, да нарисуват с думи това, което искат да постигнат. Много ценен инструмент за постигането на целите е и визуализацията, тоест в съзнанието си като на филм да виждаме, че това, което искаме вече се е случило. Също така ясно и точно написано на лист хартия, това вече е поставяне на намерение за успех. На второ място да видим от какво имаме нужда, за да стигнем там. Дали това са знания и умения? Как и къде да ги придобием ? Собствениците на малък бизнес е добре да минат през процеса за създаване на бизнес стратегия. Да напишат своите мисия, визия, ценностите на компанията си и да заложат дългосрочни и краткосрочни цели, които да са в синхрон с мисията и визията на компанията и да ги придвижат към растеж. Добре е да ползват услугите на консултант в тази област, за да проследят и визуализират стъпките в процеса и за да могат в бъдеще вече сами да се справят.“ – съветва Кънчева.

***

Консултантска компания CONSENDO е специализирана в счетоводни и финансови услуги, както и в изграждане на цялостни бизнес стратегии за устойчиво развитие на малък и среден бизнес. Компанията е носител на награда „Иновативен проект на 2020г.“ в Годишните награди на b2bmedia за кампанията „Пътят на предприемача“.