Внимавайте с жестовете при играта на покер

Всеобща е представата за хладнокръвния покер играч с каменно лице и премерени жестове, който лесно печели игра след игра. Дори и най-добрите покер играчи обаче не са застраховани от издайническите жестове, мимики и пози, които разкриват блъфиращите и дават преимущество на опонента.

Всеки по-наблюдателен човек лесно може да хване неволните знаци на останалите играчи, за да се досети за картите им, дори и без рентгенови очила. Те са волни или неволни сигнали,  жестове, пози или изражение и ако искаме да сме успешни, трябва да можем да ги разгадаваме и долавяме.

Истина или лъжа

Неволните сигнали са тези, които правим, когато се чувстваме ненаблюдавани или не знаем, че ги правим - примерно прикриване с ръка на на устата, помръдване на веждата, прокарването на ръка през косата, почесване на носа, нервни движения на пръстите.

Умишлените пък виждаме, когато играчът желае да излъже противника.

За другия играч може да съдим по всичко – от начина му на обличане, до начина, по който си реди чиповете или отиграва картите.

Езикът на тялото обаче е най-важен, за да отсеем истината от лъжата. Хората например са убедени, че нервността е признак за слаби карти, но често тя е просто постановка, която крие силна ръка.

Начинът на дишането на играчите също подсказва много. Примерно ако противникът ви поема кратки глътки въздух или опитва да скрие шумното си дишане, той вероятно има добри карти.

Добре е да знаем и, че блъфиращият винаги се опитва да изглежда възможно най-естествено, спокоен и извън подозрение – това си е чиста проба блъф.

От друга страна, ръката пред устата означава чисто и просто слаби карти. Същото важи и за играчите, които не смеят да ви погледнат в очите, както и бързите погледи към чиповете или към картите. Дружелюбността е друг признак в тази посока.

Жестовете ни издават

Начинаещият играч често прави грешката да погледне картите си и веднага да заложи, с което се издава, че има добра ръка. При блъф той би се замислил преди да постави залога си.

Често дори посягането към чашата с уиски показва, че отсреща имат или много добра ръка или блъфират и се опитват да ви отвлекат вниманието.

Това ваши и за пушенето, при което при издишването на много дим, може да предположите, че играчът има силна ръка, а при незабележимо вдишване – блъф.

Не случайно покер легендата Майк Каро казва: "Ако не се настроя, хората ще видят истинската ми същност.". Той посочва като пример имитирането на слабост - въздишките, отпускането на раменете, смъкването на стола. Точно такива играчи според него обаче имат силни карти.

Силна ръка вероятно има и този, който умишлено гледа настрани, защото той често се прави, че ръката не е от значение за него. В общи линии за всичко казано важи правилото, че  начинаещите са по-склонни към преиграване.

Добър пример за това е например, когато опонентът ни заплашва с чиповете си, посягайки заплашително към тях, което си е чист опит за сплашване и блъфиране. Втренченият заплашителен поглед също издава обикновено слаба ръка, както и продължителното взиране в собствените карти.

Не всичко, което лети, се яде

За жалост обаче, както се казва, не всичко, което лети, се яде. Не всеки жест може да ни подскаже истинските намерения и силата на картите на противника, така че не се предоверявайте на жестовете му и на интуицията си.

Факт е, че всички тези подсказки не винаги са така ясни, колкото ни се иска, затова внимателно следете играта и противниците си през цялото време. Понякога всички тези признаци дори си противоречат, което лесно може да ви обърка при вземането на решение.

Блъфът си е истинско изкуство и не всички го владеят перфектно. Често може да ви подават лъжливи сигнали и ако се хванете на тях, да загубите пари.

Манипулирането на противника при покера си е висш пилотаж и често носи успех, но понякога лъже. Различните стратегии и тактики на игра, статистиката и математическите изчисления също могат да са ви от огромна полза. Ако искате да печелите и да надвиете противниците си около масата и един ден да натрупате милиони и да влезете на свой ред в Залата на славата на покера, бъдете тренирани, опитни и нащрек, защото шансът е птиче, което каца само един път на рамото ви..