Росен Кирилов: Българският футбол се нуждае от силни Левски и ЦСКА

Спорт

08-01-2021, 15:35

Снимка:

Nostrabet

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Легендата на българския футбол и бивш наставник на Етър – Росен Кирилов, даде ексклузивно интервю за Nostrabet.com. Той представи оценката си за видяното през първия полусезон в efbet Лига, като обърна особено внимание на изявите на грандовете Лудогорец, ЦСКА и Левски.

Специалистът сподели, че силни Левски и ЦСКА са необходими, за да е силен и българският футбол като цяло. Бившият играч на „червените“ допълни, че се надява отново да види „сините“ на водещите позиции в класирането.

Той завърши и с поглед към необходимите промени, които трябва да настъпят в българския футбол. Като най-важна промяна Кирилов изтъкна необходимостта да се създадат условия за привличане на повече инвеститори в българския футбол, включително и хора, които искат да наливат средства в българските школи.

Здравейте, господин Кирилов! В понеделник празнувахте рожден ден, навършихте 48-годишна възраст. Какво си пожелавате за следващата година?

– Най-вече си пожелавам да сме здрави и да се върнем към нормалния живот, тъй като последната година беше наистина кошмарна в много отношения.

След като напуснахте Етър, все още не сте се завърнали край страничната линия. Пандемията ли беше част от причината и това ли е сред целите Ви за следващата година – да се завърнете в треньорството?

– Да, може да се каже, че това е една от целите. Имах някои предложения, които обаче отклоних, защото не сметнах, че са правилните за мен. На този етап е по-скоро мой избор да съм без работа от толкова време. За момента не съм мислел за работа извън България, но предложенията от български клубове бяха такива, че не сметнах, че трябва да се захващам с тях.

Навярно продължавате да следите изкъсо процесите в българския футбол. Какво Ви направи най-сериозно впечатление цялостно след първия полусезон в efbet Лига?

– Най-силно впечатление ми направиха финансовите кризи в Ботев Пд и Левски, както и игровата криза в двата клуба, която беше следствие от това. Игровата криза в Славия също ме учуди в голяма степен, както и не особено добрата форма на Лудогорец, независимо от лидерството в класирането. Това не е същият Лудогорец, който гледахме през последните години.

Колебанията на ЦСКА в efbet Лига направиха впечатление, както обаче и достойното представяне в Европа и 4-те спечелени точки в двата мача с Рома. Това бяха основните акценти по мое мнение.

Смятате ли, че всички форсмажорни обстоятелства преди и по време на сезона предизвикаха и многото проблеми от различно естество за тимовете?

– Определено, пандемията повлия по особено негативен начин на повечето отбори, особено с оглед на наличието на много заразени и липсата на тренировки и мачове за дълги периоди от време. Оказа се, че тези, които първи бяха засегнати от пандемията, накрая бяха в най-добра форма.

Един от бившите Ви клубове – ЦСКА, дава сериозна заявка да прекърши хегемонията на Лудогорец през този сезон. На прав път ли са „червените“ към тази цел?

– ЦСКА определено има шанс. Ако погледнем към предишните години, то през този сезон имат най-добри шансове за шампионска титла, тъй като беше изграден един доста боеспособен отбор. В края на годината те влязоха във форма, показаха и добри игъи в Лига Европа, както и в България. С оглед на игровата криза в Лудогорец, то шансовете на ЦСКА за титлата изобщо не са лоши.

Логичен ли е този спад в Лудогорец с оглед на събитията през изминалите месеци – пандемия, смени на треньорите и смяна на голяма част от основните играчи?

– Такива процеси се наблюдават и в европейските грандове – редуват силни сезони с години на криза. Лудогорец не успя да направи жадувания преход на поколенията, ако така мога да се изразя. Мисля, че в последните 2 години имат проблеми с привличането на класни играчи. Тези, които бяха взети, имат качества, но не успяха да паснат на стила на клуба. Смяната на треньорите също оказва негативно влияние – за 2 години са сменили 3-4-ма треньора. За да може един треньор да си наложи стила и вижданията в един отбор, то са необходими поне две години работа.

В Лудогорец се забеляза сериозен спад, особено в Европа. По-трудно ли е вече за един български отбор да намери място в групите на Шампионската лига?

– За мен конкуренцията в последните години е доста по-голяма, определено. Лудогорец имаше изграден отбор със звезди като Мисиджан, Марселиньо, Моци, Кешеру и др., но не могат да направят прехода. Трансферите са проблематични, не мога да им хванат цаката, така да кажа. Още се търсят новите Марселиньо, Моци и Дяков, но не ги намират, независимо от похарчените пари.

Преди дни беше обявен новият наставник на тима, като любопитното е, че той сам признава, че никога не е играл професионален футбол. В каква степен това е минус и смятате ли, че това може да се окаже проблем?

– На мен лично ще ми е интересно да видя как ще се приспособи към обстановката в българския футбол. Той е от академичните треньори, който навярно има много познания, но не ги е изпитвал на гърба си, след като не е играл. Много ще ми е интересно да видя как Лудогорец ще изглежда при него. Знам, че се е представил добре в последния си клуб в Хърватия, но за работата му в Литва имам разнопосочни мнения, така че ще е интересно да видя как ще изглежда Лудогорец в следващите месеци.

Докато ЦСКА изглежда, че се движи в правилна посока, то в Левски нещата продължават да са доста мъгливи. Виждате ли светлина в тунела за клуба през втория полусезон?

– Надявам се, защото винаги, когато Левски и ЦСКА са силни, то и вътрешният шампионат е силен, както и националният отбор. Надявам се да има стабилизация след тази турбулентна година. Радвам се, че успяха да се стабилизират финансово и се надявам, че през втория полусезон ще гледаме отново силен Левски, който да е равностоен на Лудогорец, ЦСКА и даже Берое, защото това е отбор с доста потенциал.

Показва ли положението в Ботев Пловдив и Левски колко мимолетна е стабилността на доста от клубовете в България? Има ли лек за този порочен кръг?

– Колкото и голям да е клубът, за съжаление, всичко зависи от финансовите възможности. Това е жизненоважно, защото футболът се комерсиализира и без пари нищо вече не е възможно. Надявам се за бъдеще да има още сериозни бизнесмени, които да искат да се занимават с футбол в България.

Да завършим и с темата за българския футбол, в генерален план. Предстои Конгрес на БФС. Виждате ли точния човек, който да бъде избран за президент?

– Не го виждам за момента, защото все още няма официални кандидатури. След като видя кандидатурите, то тогава ще мога да коментирам. Предполагам около март месец вече ще има сериозни кандидатури и ще мога да отговоря на този въпрос.

От какви решения има нужда нашият футбол, за да тръгне, наистина, нагоре?

– Това е труден въпрос. Трябва да се създадат условия за футбол, които да привличат богати бизнесмени, които да известират в него. За това отговорност носи и държавата. Днешният футбол е обречен без финансови средства. Иска ми се да се инвестират повече пари в юношеските школи, за да сме конкурентноспособни на най-добрите балкански школи като тези в Сърбия, Хърватия и Румъния. Трябва да се доближим до бюджетите на школите в тези страни, за да можем отново да произвеждаме качествени играчи и след известно време да имаме по-добър шампионат и национален отбор. Изоставаме много по отношение на финансите.

Засегнахте темата за нуждата от изграждането на условия за създаването на млади таланти. Виждате ли, все пак, в лицето на момчета като Валентин Антов, Доминик Янков, Филип Кръстев играчи, които могат да стигнат до високо европейски ниво?

– Действително, изброените от Вас играчи са с потенциал, но те тепърва трябва да се доказват в европейски отбори. Преди имахме много играчи, които се доказаха в Левски и ЦСКА, след това се трансферираха в Европа и станаха водещи играчи и в тамошните си тимове. Затова имахме и много добър национален отбор.

Предстои нов квалификационен цикъл, този път за Мондиал 2022. Въпреки цялостното незавидно положение на нашия футбол, шанс ли е това за младите и талантливи играчи да се изявят?

– Шанс ще получат, но принципът е винаги да се викат най-добрите играчи, независимо от възрастта им. Не става дума да се викат 40-годишни играчи, но играчите, които играят силно в клубните си отбори, трябва да бъдат викани. Това важи и за младите играчи.

За мен групата е трудна, особено с отбори като Италия и Швейцария. Северна Ирландия и Литва са от нашата черга, но другите два тима са много сериозни. Мисля, че ще се борим за второто място, но ще е много трудно срещу Швейцария. Задачата ще е много сложна.