Опасно са покачени нивата на реките Струма и Места

Частично бедствено е обявено в община Струмяни

Временно е ограничено движението по пътя Катунци - Копривлен, в района на с.Петрово, в област Благоевград при км 43 в двете посоки, поради свлачище, предаде БНР.

Опасно покачване нивата на реките Струма и Места регистрират контролните институции в област Благоевград.
Валежите от дъжд и активното снеготопене в планините продължават.

Снощи частично бедствено положение бе обявено в община Струмяни.

Над 2,5 метра е достигнало нивото на река Струма в точката на измерване край благоевградското село Бело поле. Опасност от разливи и наводнения  има и по течението на река Места,  рязко са повишени нивата и на всички  притоци,  заяви областният управител Бисер Михайлов. Контролирано се изпуска водата от някои язовири: 

„Нивата на основните реки – Струма и Места, на територията на област Благоевград са във високите нива. За момента няма пряка заплаха за живота и здравето на хората, както и за инфраструктурата, на този етап“, каза той. И продължи:

„Но за съжаление валежите продължават. Тече изпускане на язовир „Студена“ в момента и затова много зорко наблюдаваме нивата, особено на река Струма“.

Частично бедствено положение беше обявено  в община Струмяни, където е задействан план за действия при бедствие.

Причината е компрометирана дига  в района на село Илинденци, където днес ще бъдат извършени укрепителни дейности. Няма пряка заплаха за населението.