Блъфирането е сред най-важните умения в покера

Новините

12-01-2021, 16:24

Автор:

ruseutre

Всичко от Автора

Всеки сериозен играч на покер ще ви каже, че ако никога не блъфирате в играта, значи просто играете по грешния начин. Разбира се, за успеха си трябва да разчитате на опит, познаване на играта и различни стратегии, които ви подсигуряват по-силна игра, но без блъф покерът не е само покер. Без него вие ставате прозрачни е лесно разгадаеми от съперниците, така че е добре те да знаят, че сте способни на блъф, както ще потвърдят и най-добрите покер играчи на света.

Разбира се има много играчи, които мразят да блъфират или просто не умеят това, нито пък искат да рискуват. Те залагат на „стегнатата и правилна“ игра точно по правилата и разчитат само на силни ръце.

Блъфирането обаче е солта и пипера на покера и е добре да овладеете това изкуство.

Не мислете за парите

Щом седнете на масата за покер, не мислете за парите, а за чиповете пред себе си като средство за победа. Човек трудно свиква с това, но е много полезно за играта ви, особено когато мислите, че ще правите блъф и трябва да изчистите съзнанието си от всяка мисъл за загуба на реални пари.

Доказан факт е, че добър блъф няма, ако в същото време мислите за парите като за пари, а и за нещата, които може да си купите с тях. Това ще доведе само до невнимание и липса на решителност.

Научете се да разказвате истории

Добрата история често е в основата на добрия блъф. Ако наистина искате да станете добри,  че вашите блъфове трябва да имат смисъл. Затова се подгответе преди блъфирането и обмислете каква роля ще представите този път – нещо, което по-неопитните и слаби играчи изглежда не разбират.

Когато влагате история в блъфирането си, уверете се, че я познавате и владеете перфектно и че тя няма слаби места. Предвидете реакцията и ходовете на съперниците си и блъфирайте смело.

Установете контрол над езика на тялото

Тялото ни е склонно да ни издаде с поза, мимика или жест, така че контролирайте се. Спокойният език на тялото принципно е особено важен. Треперещите ръце, забързаното дишане, учестеното примигване, нервната игра на пръстите или потропването с крак са издайнически винаги, а опитните покерджии лесно ги разгадават.

Добре е да имате любима фиксирана поза например, особено при отиграването на добра ръка.

Дръжте да речем двете си ръце заедно близо до устата и така ще скриете много разпознаваеми мимики и жестове. Правете това не само при блъф, а изберете удобна поза, която не казва нищо на другите.

Избирайте най-добрия момент за блъфа си

Добрите моменти за блъф в покера са редки и затова безценни. Вашата работа е да ги улучите точно, да разиграете блъфа си перфектно и в същото време да разгадаете евентуалното блъфиране на противника.

Блъфът зависи от вашите умения, от ситуацията и картите, от уменията на останалите, тук няма определен сценарий. За блъфирането няма просто ръководство, а покерът е много плавна игра и при нея не може просто да си изберете стратегията и сляпо да се придържате към нея. Има игри с куп удобни моменти за блъфиране, както и други, където ще трябва да играете по правилата.

Избягвайте блъфирането срещу много играчи

Знаем някои големи и направо откачени блъфове, които обикновено са в хедс-ъп секции, но няма опитни играчи, разиграващи масивен блъф срещу няколко играчи едновременно.

Тук опасността да ви разгадаят е по-голяма, както и тази някой друг да има по-добра ръка от вас, затова не губете чиповете си в неблагоприятни ситуации.

Ако сте нов в играта, бъдете внимателни с блъфовете. Големият блъф може да изглежда страхотно по телевизията, но щом вашите пари са на масата, това е съвсем друга игра. Затова нека блъфът е просто част от цялата ви система на игра, наред с другите трикове и умения в областта на покера.

Не случайно най-добрите блъфьори в покера винаги са онези, които никога не бихте помислили, че могат да блъфират. С такъв съперник се играе трудно и често се губи, защото никога не си абсолютно сигурен накъде те водят, а това рядко е така бленуваната от всички играчи Зала на славата на покера.