СЗО е фаворит на букмейкърите за Нобеловата награда за мир

Спорт

14-01-2021, 09:00

Снимка:

Nostrabet

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нобеловите награди са един много особен приз, който оставя завинаги следа в историята и показва, че носителят е успял да подобри значително света в дисциплината, която е избрал. Разбира се, можем да забележим, че България все още няма носител на такава награда, макар и според мнозина да сме имали достатъчно случаи, в които да спечелим поне няколко. Един потенциален шампион е Джон Атанасов и създаването на компютъра, но понеже университетът му не го номинира, изобретателят остава извън надпреварата. 

Негови колеги много дълго време се шегуват, че ако някога Атанасов е работил в Станфорд, неговата номинация най-вероятно щяла да се случи много преди завършването на компютъра. Преди това можем да видим и други номинации в областта на литературата. Нобеловите награди все по-често се разглеждат повече като финансова подкрепа за даден учен, отколкото като особена титла. През годините обаче има една особена награда, която може да накара мнозина да фокусират вниманието си именно върху нея. Става въпрос за Нобеловата награда за мир

Същата се връчва за хуманитарни постижения и най-често се смята за една от най-престижните, поради простата причина, че тук може да се състезава всеки с принос в полза на обществото. През изминалата 2020 г. наградата беше връчена на така наречената Световна хранителна програма, която се постара по време на пандемията да предостави достатъчно запаси и необходими материали за овладяването ѝ в онези много сериозни и проблемни зони, които имаха отчаяна нужда от помощи. 

Интересен факт е, че някои букмейкъри с интерес следят точно тази платформа за отличаване на най-висшите човешки качества. В платформата на bwin bulgaria ще открием специална селекция за следващия кандидат в тази категория. Не трябва да забравяме обаче, че с времето Нобеловата награда започна да се превръща по-скоро в политически процес, отколкото във възможност за отличаване на хората, стремящи се да променят човечеството. 

Към този момент фаворит тази надпревара е Световната Здравна Организация, която успя за кратко време да помогне не само за създаването на ваксината, но и за справянето с пандемията. Разбира се, можем да пропуснем някои други основни критики, като липсата на контрол и внимание към Китай, но очевидно наследниците на Алфред Нобел гледат първо постиженията и след това пропуските. 

На второ място в номинацията присъства Грета Тунберг, за която в последствие стана ясно, че няма нищо общо не само с екологичната гледна точка, но  и с представата как работи природата. Въпреки добрата PR кампания, която вече пълнолетната дама предостави, говорейки изцяло за вредата от двигателите с вътрешно горене, пропускайки факта, че яхтата на принца на Монако, с която стигна до САЩ, разполагаше с два особено мощни дизелови двигателя. 

Грета продължава да бъде лице на екологична програма, макар и тя самата често да се крие зад своите колеги. До този момент успехите ѝ могат да бъдат проследени единствено към повишаването на цените на самолетните билети. А за бъдещи проекти можем спокойно да разгледаме дейностите на баща ѝ, все пак именно той е основен PR. Сред някои от също спряганите кандидати е и Джо Байдън

Това може би е особена изненада за онези американски граждани, които изгубиха бизнесите и домовете си по време на добре познатите протести на BLM. Въпреки зловещите критики, които новият американски президент понесе, можем да забележим, че беше достатъчно да заговори за братство и равенство, за да бъде поставен сред номинираните. Съветът за защита на журналистите, който в самата основа трябва да се бори за независимост и свобода на словото, практически присъства също в класацията за мир. 

Можем да открием и присъствието на Маркъс Рашфорд, който получи орден от Британската империя за борбата с детската бедност, именно той е най-малко фаворит в тази надпревара, но пък присъствието му в тази класация е най-безкористно. Тази година кандидатът за наградата на мир ще трябва да спечели симпатията на хората в журито, а не на публиката и самата комисия остава в тайна през следващите 50 години. Ако все пак търсите интересна прогноза, ориентирайте се към актуалните теми, които през последните месеци нашумяха доста сериозно.