Доналд Тръмп с втори импийчмънт

Свят

14-01-2021, 09:58

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

В документа има само едно обвинение - подбуждане към бунт

Контролираната от демократите Камара на представителите на САЩ одобри в сряда резолюция за импийчмънт на действащия президент на републиканците Доналд Тръмп, предават световните агенции.

В документа има само едно обвинение - подбуждане към бунт.

След одобрението му Тръмп стана първият президент в историята на страната, който два пъти е изправен пред процедура по импийчмънт.

Демократите направиха първия си опит да отстранят републиканец от длъжност през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат в началото на 2020 г. оправда държавния глава по двете обвинения, предварително одобрени от конгресмените.

Този път процедурата за импийчмънт беше образувана поради изявления, направени от Тръмп по време на реч пред привърженици в деня на безредиците извън Конгреса на 6 януари. Според демократите именно след речта на стопанина на Белия дом тълпата се е преместила в Капитолия и е започнала да го щурмува, за да попречи на одобряването на резултатите от президентските избори на 3 ноември, спечелени от Джо Байдън.

„Надявам се хората да приемат това не като партиен акт, а като принципно действие”, заяви Стени Хойер, сенатор от Демократическата партия.

„Да позволим на президента да провокира атака, без да има последици е директна заплаха за бъдещето на нашата демокрация. По тази причина аз ще гласувам за импийчмънт на президента”, коментира  Джон Катко, сенатор от Републиканската партия.

След като при предишната процедура по импийчмънт през 2019г. републиканците подкрепиха президента, сега между 10 и 20 законодатели  от собствената му партия се очаква да гласуват срещу него.

"Истината е, че президентът предизвика това. Той е негоден за поста. Той трябва да отстъпи контрола върху изпълнителната власт. Доброволно или не" , каза  Адам Кизингър,  сенатор от Републиканската партия.

По време на окончателното гласуване 232 законодатели подкрепиха резолюцията. Сред тях са 10 членове на партията Тръмп. 197 републиканци гласуваха против резолюцията.

На фона на информациите, че се подготвят още протести във Вашингтон, пресслужбата на Белия дом разпространи изявление на президента. В него Доналд Тръмп призова да не се прибягва до насилие, нарушаване на реда и вандализъм.

Безпрецедентна ще бъде охраната на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън във Вашингтон на 20-ти януари.

15 000 войници ще бъдат мобилизирани, а Националната гвардия и "Сикрет Сървис "ще бъдат поставени под специален режим.

Процедурата по импийчмънт на Тръмп в Сената ще започне след встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, заяви след гласуването лидерът на републиканското мнозинство в горната камара на Конгреса Мич Макконъл. Сенаторът припомни, че през цялата история на САЩ процедурата за импийчмънт на президента в горната камара се е провела три пъти и е отнела „съответно 83 дни, 37 дни и 21 дни".

Евентуален импийчмънт няма да попречи на Тръмп да претендира за най-високия държавен пост през 2024 г.