На какво се дължи подемът на електронните спортове?

Спорт

18-01-2021, 09:00

Снимка:

Silentbet

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Електронните спортове през изминалата година успяха да отбележат сериозен подем и да се позиционират като звено с развлекателен характер и сериозен състезателен дух. Зад самото футуристично име - електронни спортове, не се крие нищо толкова фантастично - това са просто добре познати електронни игри, с които мнозина прекарват свободното си време. Най-вероятно и в следващите редове мнозина ще открият игри, с които са прекарвали много време и дори са играли с приятели. 

Оказва се, че когато човек прекара достатъчно време и усвои всички възможни тънкости, нивото изисква търсенето на адекватна конкуренция. С появата на интернет, геймърското общество започна да се организира и в последствие се оказа, че развлечението се превръща в особен спорт, а в последствие се появиха спонсори. 

В началото въпросните бяха самите производители на игрите, но в последствие се оказа, че абсолютно всяка фирма може да организира подобен турнир. А желаещи за подобни събития има, можем да обърнем внимание, че някои от големите турнири са спонсорирани от Microsoft, Intel, AMD, nVidia и много други технологични гиганти. Фирми като RedBull осигуряват материална база, награден фонд и още много други. Наградните фондове започнаха да се повишават значително, а най-важното е, че за разлика от всички останали спортове, тук няма преграда между играчите и аудиторията. Впрочем много често именно професионалистите тренират именно в онлайн пространството с феновете си. 

През изминалата година можем да видим, че когато почти всички спортни турнири прекратиха дейност за неопределено време, букмейкърите бързо решиха да попълнят пропуска и да интегрират именно тази секция. 

На първо място нека не забравяме, че електронните игри са преди всичко забавление, когато професионалистите играят, зрителската аудитория следи с особен интерес развитието на всеки рунд, поради простата причина, че във всяка една минута можем да видим обрати. Електронните спортове са известни със своята динамика, а най-важното е, че повечето предлагат напълно безплатен стрийм, организаторите не спират и да раздават промоции, като например бонуса на bet365, наемат се коментатори, звезди, които да рекламират и още много други. 

Освен това не трябва да забравяме, че когато спортът преустанови работа, електронните дисциплини не само продължиха работа, но и се постараха да подадат ръка на колегите си. За първи път видяхме професионални пилоти и геймъри да се изправят на виртуална писта, за да проверят силите си. И най-важното е, че освен почитатели на електронни спортове, фенове и на автомобилните се включиха в това предизвикателство. 

И нека не забравяме, че когато интересът стигна до особени висоти, букмейкърите започнаха да предлагат най-различни залози, съобразени именно с вида игра. А що се отнася до самите заглавия, можем да видим, че някои от най-лютите сражения се случват на платформите на Counter-Strike:GO, Dota 2, League of Legends, FIFA и още много други. Това продължават да бъдат отборни игри, в които индивидуалните изяви не водят до никакъв резултат. Следователно причината за големите възходи е следната. 

Електронните спортове са преди всичко развлекателни, пълни с адреналин и дори човек, който не се вълнува от електронни игри, може да разбере какво точно се случва, благодарение на качественото коментарно студио. А за критиците, които смятат, че точно този вид игри не могат да бъдат наричани спорт, поради простата причина, че няма физическо натоварване. Нека не забравяме, че спортният шах няма особено напрежение, но продължава да се смята за уважавана дисциплина. По всичко личи, че интересът няма да спре до тук, а и с повишаващата се публика ще затвърди точно това и през следващите месеци.