Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ

Свят

20-01-2021, 19:56

Снимка:

Joe Biden/Facebook

Автор:

bulgaria.utre

Всичко от Автора

В първото си слово той заяви, че страната му отново е една обединена нация

Джо Байдън положи клетва и стана 46-ия президент на САЩ.

„Заклевам се да отстоявам и защитавам длъжността на президент на САЩ и да пазя Конституцията на САЩ. Нека Господ да ми е на помощ“, заяви Байдън в клетвата си.

Байдън положи клетва върху семейната Библия, която също е използвал през 2009 и 2013 г.

Първата жена вицепрезидент в историята на САЩ Камала Харис също положи клетва.

Тя е първата тъмнокож вицепрезидент на страната и първият вицепрезидент с корени от Южна Азия. Съпругът на Харис, Дъг Емхоф, държеше Библията, докато тя полагаше клетва.

В първото си слово като държавен глава Байдън заяви, че страната му отново е една обединена нация.

„Днес е денят на Америка, денят на демокрацията. Америка е минала през много предизвикателства, но винаги е успявала да се справи. Демокрацията е безценна и крехка. И в този момент, приятели, демокрацията победи“, заяви той.

„Това е една велика нация, ние сме добри хора. Има много за вършене, трябва да се постараем да свършим всичко, което можем. Малко хора в нашата история са имали по тежка задача – вирусът. Цялата планета се бори за оцеляване. Ясно ни е, че в момента има крайни политически сили и домашен тероризъм. Но ние ще се справим“, заяви Байдън по отношение на крайните привърженици на Тръмп.

„Душата ми е в това да обединя Америка и хората, каня всеки американец да се присъедини към мен. Трябва да се бием с враговете си – гнева, болестите и безработицата“, подчерта току-що встъпилият в длъжност американски президент, който заговори за „грозните реалности на расизма“, които разединяват САЩ. 

„Нека да покажем уважение за околните. Няма нужда да живеем във врящ казан, всяко едно различие не е причина за омраза. Следва да отхвърлим културата, в която самите факти се манипулират, дори се измислят. Нека се възвишим над това“, призова той.