Кои са най-популярните FPS е-спортове?

Спорт

21-01-2021, 09:00

Снимка:

Betenemy

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако някога сте се чудили каква точно може да бъде следващата стъпка в развитието на видео игрите, обърнете внимание на електронните спортове. Тази нова дисциплина позволява на всеки професионалист или електронен спортист, да се състезава в различни турнири и да инкасира много сериозни парични награди. 

Електронните спортове започнаха да се популяризират през последните 10 години и се оказа, че публиката им се повишава с всеки изминал ден, особено след като е предоставена платформа, в която само уменията на играча, както и тези на отбора, могат да позволят по-престижните успехи. Не се изисква много, за да можем да видим превръщането на дадена игра в електронен спорт - необходимо е да бъде балансирана, свободна за използване и да изисква равенство между отборите. 

На този етап съществуват няколко жанра, които се радват на особено внимание - стратегии, така наречените FPS и някои спортни и състезателни игри като FIFA и F1. В този материал ще обърнем внимание на някои особено специални FPS игри, а съкращението означава: First Person Shooter или в буквален превод "Стрелец от първо лице". Причината този вид игри да носи това име, най-често идва поради факта, че всеки играч има гледната точка на своя герой от първо лице, съществуват и подобни жанрове от трето лице, където камерата се позиционира непосредствено зад гърба на даден герой. 

Гледната точка не е от особено значение, а по-често изразява предпочитанията сред играчите. Сред въпросните заглавия в електронните спортове ще открием някои от най-популярните възможни, в това лице трябва да говорим за предложения като Counter-Strike:GO, Overwatch, Rainbow Six Siege и Call of Duty. Подозираме, че някои вече са особено познати, да не забравяме, че именно CS:GO се появи някъде в края на 90-те и демонстрира особено добре балансирана игра. Като цяло тук присъстват два отбора, най-често между 5 до 8 души в отбор, които трябва да изпълнят определено изисквания на дадената карта. Играта е особено балансирана и победата зависи от добрата стратегия на дадения тим.

В Overwatch ситуацията е малко по-различна, защото освен точен мерник, играчът може да избира и герой с по-специални умения, които в даден момент могат да покажат определен момент могат да променят курса на играта. Rainbow Six Siege е тактически шутър, в който играчите трябва да превземат или удържат дадена локация, преценявайки всеки по-специален ход, докато CoD се смята за доста динамичен военен симулатор. 

Имайки предвид факта, че най-старото заглавие е именно CS:GO, можем да бъдем сигурни, че от гледна точка на внимание, точно тук има най-много играчи. През последните години наградните фондове преминаха сумата от 20 милиона долара, а единственият конкурент в това заглавие може да се смята Overwatch със сумата от 7 милиона долара. 

Както се досещаме, постигането на подобно игрово ниво изисква време, по тази причина букмейкъри като efbet bg предоставят възможност за поставяне на прогнози и дори опция за пряко предаване на въпросните сблъсъци. По този начин не е необходимо за играчите да стават професионалисти, за да се насладят още повече на адреналина от играта. Говорейки за останалите две заглавия, там наградните фондове са сравнително по-скромни и варират между 2 и 4 милиона долара. 

Въпреки това не можем да отречем липсата на внимание. Заглавия като CS:GО могат да се похвалят с аудитория на приблизително половин милион души, при това за някои от най-големите турнири, останалите заглавия също не могат да се оплачат от липса на внимание, особено след като за по-сериозните турнири присъстват между 100 и 200 хиляди души. С какво обаче въпросните печелят толкова много внимание? 

На първо място можем да забележим, че аудиторията на електронните спортове обича доброто забавление, това е дисциплина, която се радва на спонсори, достатъчно технология и най-често може да зарадва феновете със свободен достъп. Освен това електронните атлети са много по-отворени към феновете си, а това има особен чар. Не на последно място, трябва да отбележим и присъствието на букмейкърите, които мислят разнообразни и атрактивни пазари, при това с доста качествени коефициенти - например можем да открием предложения, които отговарят на самата игра. В CS:GO можем да дадем прогноза кой ще бъде победител на първи пистолетен рунд, кой ще успее да победи картата, както и следващия рунд. 

Същото важи и за останалите заглавия, а най-важното е, че активността тук е огромна. Ако реалните спортни дисциплини са точно нормирани и определени в седмичен ред от началото до края на годината, при електронните спортове всеки ден има поне едно по-сериозно събитие, следователно всички печелят. Най-важното е, че тук динамиката на спорта позволява промяна на стратегии по всяко едно време и в нито един момент, не може да се знае с точност кой е официалният победител.