1320 машини са обработвали републиканските пътища през нощта

Oбработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника

1320 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

Поради снегонавявания и почистване временно в момента е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т по автомагистрала „Хемус“ на територията на Софийска област, като шофьорите изчакват на място.

Заради силен снеговалеж, бурен вятър и ниска видимост е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход „Троянски“. Тежкотоварните автомобили над 12 т трябва да бъдат задължително с вериги през Прохода на Републиката и по републиканската пътна мрежа на територията на област Разград. Заради обилен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите „Превала“ и „Рожен“, както и по път III-866 Девин-Михалково.

За снегопочистване временно е спряно движението на МПС над 12 т още по път I-1 Ботевград – Мездра, по път I-4 от Търговище до пътен възел „Коритна“, както и по път I-3 от разклона за Бяла до пътен възел „Коритна“. За почистване е ограничено преминаването на всички автомобили по път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево, на територията на област Варна, както и по път I-9 Балчик – Албена и път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево. Поради снеговалеж и навявания е спряно преминаването на всички МПС по път III-7003 Шумен – Каолиново в участъка между селата Златна нива и Войвода. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: в посока Шумен – по път III-701, а в обратна посока по път Шумен – с. Златна нива и път III-2007 до Каолиново.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.