Каракачанов: Военната професия вече е привлекателна за младото поколение

Като пример за добрите тенденции той посочи военнослужещите, които днес положиха клетвa

„Процесът на преодоляване на некомплекта в армията не е еднократно действие. В последните години се очертават добри тенденции и аз се надявам следващите министри да ги продължат.“ Това каза пред журналисти днес, 29 януари, в Карлово министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Днес е един щастлив ден за мен, защото е видно, че усилията на политическото и военното ръководството на Министерството на отбраната дават резултати. Военните формирования от 61-а бригада бяха с един от най-високите проценти некомплект в Сухопътните войски. И ако през 2017 г., когато станах министър на отбраната, имаше по-малко на брой кандидати от обявените места, към 2020 г. за едно място кандидатстват близо 4 човека ", каза министър Каракачанов.

Като пример за добрите тенденции той посочи военнослужещите, които днес положиха клетва - от 250 кандидати, които са преминали лекарска комисия и са определени като годни за военна служба, след конкурса са избрани 151. „Това означава, че имаме много повече кандидати, отколкото места“, подчерта министър Каракачанов.

„Днес клетва положиха момчета и момичета, които са на възраст основно между 20 и 25 години. Въпреки че с промяна в закона дадохме възможност на военна служба да постъпват хора до 40-годишна възраст, на практика военната професия става привлекателна и за младото поколение, а не само за поколението, което имаше досег с армията“, поясни министърът на отбраната.

Той подчерта, че кампанията "Бъди войник" е дала своите резултати и припомни, че са положени много усилия да се повишат възнагражденията на военнослужещите. „Четири поредни години заплатите на военнослужещите се повишават с около 10 процента. Това не е достатъчно. Професията, която тези млади момчета и момичета днес поемат, е трудна, отговорна и достойна.“

На въпрос на журналисти за личното му участие в клипа на кампанията „Бъди войник“ той заяви: „Министърът на отбраната не е само едно политическо назначение в някакво министерство. Той има своите задължения да бъде част от армията, да живее с нейните проблеми и да се опитва да ги решава.“ Министър Каракачанов поясни, че заради пандемията част от планираните събития от кампанията не можаха да се проведат. „Концентрирахме се в реклама чрез медиите с част от парите, които бяха спестени след като спряхме да представяме професията по места“, добави министър Каракачанов.