Намериха тялото на Атанас Скатов

Алпинистът загина след неуспешен опит за зимно изкачване на К2

Тялото на Атанас Скатов е намерено и хеликоптер на пакистанската армия го е превозил от Базовия лагер към Скарду.

42-годишният Скатов изчезна в подножието на К2, като стана ясно, че е паднал на връщане от Лагер 3, опитвайки се да атакува втория по-височина връх в света. Това съобщи малко по-рано днес в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

За съжаление падането е завършило фатално, написа в Туитър и пакистанският журналист Джамил Нагри. Тъжната вест бе потвърдена още от пакистанския посланик в София и от пакистанския посланик в Пекин.

Алпинистът е пристигнал благополучно в Лагер 3 вчера около 18.30 часа. Атаката на върха трябваloда започне около 23 часа, но била прекратена заради силен вятър, информираха от екипа на Атанас Скатов в социалните мрежи. Първоначалните информации сочеха, че на връщане към Базовия лагер въжето на Скатов се е скъсало, като по данни от GPS тракера му, падането е било от близо 400 м. От пакистанската агенция обаче опровергаха това и се предполага, че Скатов се е изпуснал.

Екип от шерпи започна издирване на изчезналия алпинист. В спасителната акция след това бяха включени и два хеликоптера «Ecurell» на пакистанската армия, като  единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.