Премиерът Борисов е доволен от изграденото до момента в Симитли

С отпуснатите близо 6 млн.лв. е ремонтиран стадионът

Днес министър-председателят Бойко Борисов посети Симитли, за да се запознае с изграденото в града и общината до момента. На визитата си министър-председателят бе заедно със здравния министър Костадин Ангелов. Те бяха посрещнати от общинския кмет Апостол Апостолов, народният представител от гражданската квота на ПП ГЕРБ Стефан Апостолов и кметовете на населените места от региона.

„С над 10 млн.лв. правителството е помогнало на община Симитли за изграждането и поддържането на инфраструктурата“, отбеляза Борисов.

Премиерът бе информиран, че с отпуснатите близо 6 млн.лв. е ремонтиран стадионът в Симитли, както и че е била изградена многофункционалната зала за редица видове спорт на закрито.

Министър-председателят бе впечатлен от обновения двор на СУ „Св.Св. Кирил и Методий” –  Симитли, което разполага с една от най-модерните бази в цялата страна.

Официалните гости разгледаха също съществуващата индустриална зона, както и едно от най-модерните предприятия в Симитли.

Борисов остана много доволен от начина, по който изглежда града и от всичко, което е реализирано като проекти благодарение на помощта на правителството и чрез възможностите за работа по европейски програми и проекти.

„Светът навлиза във всякакви кризи – и финансови, и здравни, и политически. Шансът да се запазим е единство. Не случайно на сградата на парламента пише „Съединението прави силата””, каза още Борисов.

От своя страна кметът на общината Апостол Апостолов отбеляза, че всеки момент се очаква да започне пълната реконструкция на железния мост, който свързва кв.„Ораново” и Симитли.

„До броени дни очакваме разрешителното за строеж. Ще се направи хубав двулентов мост. Въобще модерна европейска работа”, прибави Апостолов.

Категоричен е, че този проект е много важен за Община Симитли.

„В момента няма село в общината, в което да не се правят улици за стотици хиляди левове, мащабни пространства, площадки, паркове, детски градини“, подчерта кметът.

Само за изминалата година правителството отпусна на община Симитли близо 5 млн.лв. От тях 2 млн.лв. са предназначени за ремонт на улици на територията на общината. Близо 1 млн.лв. са одобрени за аварийно-възстановителни работи по изграждане на подпорна стена, а още 1,1 млн.лв. бяха отпуснати за почистването, реконструкцията и укрепването на няколко дерета в града.

В края на годината кабинетът одобри и трансфер в размер на 800 000 лева за ремонт, обзавеждане и оборудване на два центъра за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост с капацитет 30 места.

Над 1 милиард лева бяха вложени и в подобряването на образователната инфраструктура - саниране на училища, ремонти, подмяна на оборудване. Същият процес на обновяване протече и със сградите на детските градини.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе заедно с премиера, добави, че ваксинацията срещу коронавируса у нас протича успешно, а от другата седмица ще има възможност да започне имунизацията на учителите, които желаят.

Кметът Апостолов и депутатът Апостолов запознаха премиера с нещата, по които се работи и които трябва да бъдат реализирани като проекти в най-кратки срокове, благодарение помощта на правителството и възможностите, които предоставя Европейският съюз:

- да започне цялостния ремонт на железния мост в Симитли, който ще бъде демонтиран, а на негово място ще се изгради модерно съоръжение, отговарящо на всички европейски изисквания;

- да започне изграждането на втора индустриална зона;

- да започне въвеждането на мерки за енергийна ефективност в някои от населените места в Общината;

- да продължи ремонта на улици в Симитли и селата;

- да продължи изграждането на детски и спортни площадки;

- да бъдат изградени още 2 нови социални центъра.

Премиерът Бойко Борисов остана доволен от това, което видя и обеща да продължи да помага на Община Симитли, защото резултати тук са видими.