Маските стават задължителни и на открито в Кюстендил

Нивата на заболеваемост от Ковид-19 притеснително нарасна

Носенето на маски на открити обществени места в общини Кюстендил става задължително от днес, 10 февруари. Това взеха като решение на онлайн заседание членовете на Областния кризисен щаб. Въвеждането на допълнителната противоепидемична мярка е наложително, след като нивата на заболеваемост от Ковид-19 и броят на хоспитализираните в болницата в  Кюстендил притеснително нарасна. Отчетено бе, и че сегашната вълна се характеризира с много по-голяма и бърза заразяемост в сравнение с предишните случаи. Носенето на маска или друго предпазно средство, покриващо носа и устата /шал, кърпа, шлем/, е задължително до 21 февруари.
Въвеждане на филтър на територията на поликлиниката в община Кюстендил е другата допълнителна мярка, около която се обедини Кризисният щаб.
Областният управител Виктор Янев напомни и апелира към всички стриктно да се спазват мерките на работните места, в администрациите, в хранителни магазини и в други обекти. „Не бива да отлагаме повече въвеждането на допълнителни мерки, защото, с този темп на нарастване, после може да стане късно“, коментира Янев.
По време на заседанието директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков представи следните данни: от 11 януари до днешна дата броят на карантинираните лица на територията на областта е 713, а към момента под карантина са 471 човека. На домашно лечение са 465 души, 100 са хоспитализирани лица, а излекуваните са 4496. Общо диагностицирани от началото на пандемията са 5296 души, а починалите лица са 222 лица.
По-голям брой на заболели контактни в домашните огнища, на цели семейства, отчетоха още от РЗИ – Кюстендил.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"