Министерството на здравеопазването издаде указания за провеждането на парламентарните избори

Животът

19-02-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерството на здравеопазването издаде указания за провеждането на парламентарните избори в страната на 4 април 2021 г. в условията на извънредна епидемична обстановка заради COVID-19.
От МЗ уточняват, че от съществено значение ще бъде правилното носене на маските (да покриват носа и устата) по време на целия изборния процес от страна на участниците в него; дезинфекция на ръцете и тяхното измиване с вода и сапун, спазване на минимална физическа дистанция от 1,5 метра, периодична дезинфекция на контактите повърхности по време на изборния ден.

Тъмната стаичка трябва да бъде поставена така, че входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа на тъмната стаичка

Препоръчва се да се слагат информационни табели, които да са достатъчно видни, които да указват носенето на маски, спазването на социална дистанция и добра лична хигиена на ръцете, както и да се осигурят дезинфектанти за влизащите и излизащите хора от избирателните секции.
Друго указание е осигуряване на контрол на входа на сградата, в която се намират избирателните секции, за пропускане и насочване на ограничен брой избиратели към избирателните секции и съответно до изхода на сградата, с цел да се избягват струпвания, така че избирателите да прекарват възможно най-малко време вътре в сградата.
Маркиране на местата за изчакване в и извън избирателната секция, така че да се осигури поддържането на физическа дистанция от поне 1,5 м. между участниците в изборния процес; маркиране пода пред масата, на която се намират членовете на секционната избирателна комисия с линия, която да указва на избирателите спазването на дистанция между тях и членовете на избирателната комисия.

Препоръчително е обучението на лицата, които ще участват в изборния процес, доколкото е възможно, да се извърши дистанционно. В случай, че се провежда присъствено следва да се предвиди организирането на лицата в малки групи за обучение с оглед спазване на изискванията за физическа дистанция от 1,5 м., съответно 3 кв.м. на човек от съответното помещение за обучение; задължително носене на защитна маска за лице; хигиена на ръцете; редовно проветряване на помещенията и дезинфекция на повърхностите. При провеждане на обученията не трябва да се допускат лица с лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други) или с други симптоми на инфекциозно заболяване (повръщане, диария, главоболие и др.).

Пълният текст с указанията можете да прочетете ТУК.