Премиерът провери напредъка на строителството на приоритетния проект Видин – Ботевград

Напредва работата и в 33-километровия участък между Мездра и Ботевград

„Работи се по абсолютно цялото трасе на пътя Видин-Ботевград, каквото сме обещали на хората, го изпълняваме“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който се увери на място в напредъка на строителството на приоритетния проект Видин – Ботевград в участъка на пътен възел „Бела“ и на трасето между Видин и пътен възел „Макреш“.

„От опит знам, че щом влязат багерите и започнат да работят, година и половина след това пътят е готов“, каза премиерът Борисов, докато бе на трасето на пътен възел „Бела“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова информира премиера за извършващите се подготвителни дейности по изграждането на пътя в участъка. Когато той бъде завършен, ще има магистрален габарит, аварийни ленти и по две платна за движение в посока.

Близо 30 километра е трасето между Видин и пътен възел „Макреш“. Изграждането му навлиза в следващ етап и вече се работи по цялата дължина на отсечката като участъкът трябва да е готов в края на 2023 г.

Напредва работата и в 33-километровия участък между Мездра и Ботевград, докладва министър Аврамова на премиера Борисов. С цялостната модернизация на трасето от Дунав мост 2 до Ботевград ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. С реализирането на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Министър-председателят Борисов отбеляза също, че изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ ще бъде включено като български проект по инициативата „Три морета“, тъй като линията Юг-Север се оказа най-натовареният път за излизане от Азия към Европа. Премиерът Борисов акцентира, че по подобни важни проекти и като пътя Видин-Ботевград, и за прохода Петрохан, България работи активно.

В Димово министър-председателят Борисов отбеляза, че ще продължи подобряването на инфраструктурата в града и региона, а правителството ще продължи да подкрепя общината както досега.