Банско отбеляза Трети март (снимки)

Поднесоха венци и цветя пред паметника "Банско помни героите”

Граждани и гости на Банско поднесоха венци и цветя пред паметника „Банско помни героите” по случай националния празник на България.
Кметът Иван Кадев и неговият екип, председателят на Общинския съвет Димитър Русков, народните представители Александър Мацурев и Елена Ангелинина, проф.Светлана Шаренкова, общински съветници, представители на институции и политически партии, много граждани и гости на града почетоха подвига на освободителите на България.
Кметът на Банско поздрави присъстващите с празника и ги призова да помнят уроците на историята, вярата, жертвоготовността, героизма и смелостта на всички участници в национално-освободителните борби за свободата на българския народ.
Иван Кадев припомни имената на банскалиите - съратници на Раковски и Левски. „Гнездо на комити“ – така турците наричали бунтовно Банско. Оттук черпят своята вяра и сила Терзи Никола и кир Благо Тодев в неравната бран с поробителя. Банскалиите Лазар Миджин и Иван Молеров участвуват във втората легия на Раковски, а след разтурянето ѝ Иван Молеров става един от близките сподвижници на Левски. Жив е споменът за хаджи Кандит Дъгарадин – съратник на Апостола, основал през 1876 г. местен революционен комитет заедно с Никола Фурнаджиев, Михаил Хадживълчев, Никола /Конде/ Хаджиласков и др.Свободата – духовна и политическа, насочва въжделенията и осмисля подвига на поколения непокорни пиринци.
Трети март осмисля всички велики дела, героизъм и саможертва на народа ни в новото време. На този ден преди 143 години се роди силата на една страна, вярата на един народ, стремежа към едно обединение.