Ангелов: Ситуацията в определени области в страната става изключително сериозна

Приемам критики и предложения, но не и отрицание на постигнатото до момента, заяви министърът

„България постигна много за месеците, през които водим битката с пандемията. Със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам критики и предложения, но не и отрицание на всичко, което постигнахме до момента“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за епидемичната обстановка в страната. По думите му няма верни решения и модели за справяне с кризата от COVID-19, няма здравна система в света, която да не е изправена пред това изпитание. Държавите и обществата заплащат висока цена - с труда, с доходите, с икономиката, с психичното здраве, а и с живота на гражданите. Епидемичната ситуация се усложнява, като в няколко области е изключително сериозна, поради което допълнителни мерки трябва да се въвеждат на локален принцип.

В изказването си проф. Ангелов благодари на хората, които спазват противоепидемичните мерки, на работещите на първа линия в системата на здравеопазването, както и на служителите, ангажирани с логистиката по осигуряване на ваксини, лични предпазни средства, консумативи и всичко необходимо за протичането на ваксинационния процес и за обезпечаване потребностите на лечебните заведения у нас. „Ако искаме да хвърлим маските, ако искаме да се върнем към нормалния си живот, единственото решение е да вярваме на науката, а науката в момента са ваксините“, беше категоричен здравният министър.

Във връзка със съобщението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за блокирана от Австрия партида от оксфордската ваксина маг.-фарм. Богдан Кирилов съобщи: „Анализът на Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност към ЕМА констатира, че към момента няма доказателства за причинно-следствена връзка между съобщените два случая на тромбоза след имунизация при пациенти в Австрия и ваксината.“ Партидата е доставена в 17 държави, като на 12 февруари България е получила 31 200 дози от нея. Направен от ИАЛ анализ на съобщените у нас нежелани лекарствени реакции показва, че в България не е регистриран подобен случай. „Честотата на нежелани реакции, която отчитаме при тази партида, е по-ниска спрямо общата за всички одобрени към момента ваксини“, допълни Кирилов. Общо докладваните нежелани реакции след имунизация срещу COVID-19 са 840, или около 3 на 1000 души население. Най-често се съобщава за грипоподобни симптоми и локална болка на мястото на убождането.

Изпълнителният директор на ИАЛ припомни, че Европейската комисия е договорила допълнителни 4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които ще бъдат осигурени в рамките на следващите две седмици за гражданите на държавите членки. Очаква се потвърждение колко дози ще получи България.

„При повишаващото се през последните две седмици ниво на заболяемостта в страната, България запазва позицията си по този показател – 16-то място в Европейския съюз и 5-то на Балканския полуостров. Това показва, че вълната е налице навсякъде“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

14-дневната заболяемост в България е 380 на 100 хил. души население, при значителни диспропорции в разпространението на коронавирусната инфекция, отчетено в различните области. Най-сериозна е ситуацията в област Плевен – със заболяемост  553 на 100 хил. души население, в област Кюстендил – 535/ 100 хил. и в област  Враца – 500/ 100 хил. На другия полюс, с ниски нива на регистрирана заболяемост, са областите Търговище – 41 на 100 хил. души население, Видин – 92/ 100 хил. и Кърджали – 106/ 100 хил.