ЦИК представи бюлетината и устройствата за машинно гласуване на 4 април

Бюлетината е дълга около 60 см

От Централната избирателна комисия показаха образеца на бюлетината, с която ще гласуваме на 4 април. Представени бяха и устройствата за машинно гласуване, предаде БНТ.

Бюлетината е дълга около 60 см. На гърба ѝ е черната линия и задължителните две места за печата. Броят на кръгчетата в нея зависи от броя на кандидатите, което пък зависи от размера на МИР – който е максимално 36.

ЦИК е приела допълнителни условия за реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения.

"Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID", поясни Таня Цанева. Така в по-големите болници ще може да се създава секции, които ще обслужват избиратели, болни от ковид, на различни етажи.

Вече са определени държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Броят на секциите ще е между 460 и 470, но точният им брой ще бъде ясен утре, когато изтича срокът за определянето им, стана ясно още на брифинга.

9390 са секциите с над 299 избиратели, където ще има възможност да се гласува с машини. Представител на „Сиела Норма“, фирмата, която осигурява машините за вота, обясни как се гласува с тях.

Предстои да бъдат проведени обучения на секционните избирателни комисии.