Правителството подкрепи Ловчанската митрополия за изграждането на духовно-просветен център

Кабинетът отпусна и 879 000 лева за ремонт на сградата, в която се е помещавал кожарския техникум в Ловеч

"Благодаря Ви за възможността училището в Ловчанската Света митрополия да продължи да обучава децата в християнската вяра и добродетели.“ С тези думи Ловчанският митрополит Гавриил се обърна към премиера Бойко Борисов, след като правителството предостави безвъзмезден държавен имот за създаване на духовно-просветен център в епархията. Кабинетът отпусна и 879 000 лева за ремонт на сградата, в която се е помещавал кожарския техникум в Ловеч.

Митрополит Гавриил подчерта, че днешното решение на Министерския съвет ще даде възможност след разширението на сградата, училището в епархията да се превърне от начално в основно общообразователно с християнско възпитание. „С това искаме още една лепта да дадем за доброто възпитание на децата. Вярата ще ни помогне да се съхраним и за в бъдеще“, добави Ловчанският митрополит.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че през годините правителството винаги е подпомагало изграждането и реставрацията на храмове в цялата страна и припомни, че за строежа на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч Министерският съвет осигури 828 000 лева в периода от 2014 г. до 2019 г. „Сега и този нов духовен център ще бъде място за ограмотяване и за разпространение на християнските ценности. Парите отиват за обучение на всички деца“, изтъкна премиерът Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че правителството ще продължава да помага на църквите и манастирите в България, независимо от възраженията на опозицията.