Разхлабват някои от мерките срещу коронавируса от 1 април

До края на деня се очаква да излезе заповедта на министър Ангелов

Някои от мерките срещу коронавируса ще бъдат разхлабени. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след пристигането на 51 600 дози от ваксината на „Moderna“ .

"Ще има разхлабване на мерките. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение. Днес то ще бъде облечено в заповед. Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище, а децата се връщат в детските ясли на 5 април“, посочи Ангелов.

Той допълни, че от 1 април театрите и кината ще работят на 30% капацитет, както и фитнесите. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най-голяма подкрепа се събира експертното становище, че ще бъдат отворени само тези, които имат открити площи - градини. Нощните заведения остават затворени.

"С министър Красимир Вълчев ще изработим ясен план как ще се върнат учениците на училище. До 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите - само за специалностите, които са изброени към момента. До края на днешния ден ще има заповед. От 12 април ще се върнат учениците в училище по график от 5-и до 12-и клас. Детските градини и яслите ще работят от 5 април. Само открити площи на ресторантите ще могат да работят“, коментира Ангелов.