Борисов: Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното

Министър-председателят посети „София тех парк“

Ключовата дума е солидарност, за да може целият Европейски съюз – силен, единен, солидарен, да излезем от тази пандемия, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети „София тех парк“, където се намира един от осемте европейски суперкомпютъра. Заедно с премиера Борисов бяха европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и вицепремиерът Томислав Дончев. „Благодаря на Европейската комисия и на председателя й Урсула фон дер Лайен, включително за ваксините, които се отпуснаха допълнително за България“ добави още премиерът Борисов по повод допълнителните 1 259 728 дози ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ , които ще получи България от ЕС през следващите 3 месеца чрез механизъм за солидарност.

Премиерът Бойко Борисов акцентира също върху значението на инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. „Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора“, категоричен беше министър-председателят. По думите му това е голяма възможност не само за България, но и за региона. „Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

През октомври 2020 година българското правителство отпусна над 20 млн. лв. във връзка с придобиването и експлоатационните разходи на суперкомпютъра. Инвестицията е от голямо значение за повишаването на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите. Осемте центъра със суперкомпютри в ЕС ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.