България ще получи 3,2 млн. дози РНК ваксини

Основните количества в следващите месеци ще бъдат от РНК ваксини срещу коорнавирус, така че хората ще могат да избират. Това увери директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата Богдан Кирилов, предаде БНТ.

Както стана ясно вчера, България ще получи близо 1,3 млн. ваксини на "Пфайзер - Байонтек". Това стана благодарение на две седмици тежки преговори между държавите членки на ЕС. Първоначално не беше постигнато споразумение на експертно ниво и трябваше да се включат лидерите. Националният интерес беше застъпен от премиера и това позволи на България да получи тези 1,3 млн. дози, уточни Кирилов.

Това означава, че в следващите 3 месеца България ще получи над 3,2 млн. дози само от РНК ваксините срещу COVID-19, допълни Кирилов.

"В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините спрямо векторните ваксини. Тези 1,3 млн. дози са част от 10 млн., за които ЕК успя да сключи споразумение с компанията "Пфайзер-Байонтек" за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде доставена в четвърто тримесечие", обясни Кирилов. "Това ще позоволи да се стигне до 50% ниво на ваксиниране на населението, каквато е и поставената цел от Европейската комисия", допълни той.

"Тези количества ще ни позволят да направим един изключително голям скок във ваксинирането", изтъкна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Следващата седмица смятаме да предложим да се включат вече и четвъртата фаза - възрастните хора и хората с хроничните заболявания. Ще бъде засилена активността на личните и общопрактикуващи лекари. Силно се надяваме до края на юни вече да имаме над 50% ваксинирани от населението. Като добавим и тези, които са преболедували, мисля, че много скоро след това ще достигнем заветните 70% колективен имунитет", обясни проф. Балтов.