Министър Ангелов: Епидемичната обстановка трябва да бъде удължена с още месец

"Водим с едни гърди в надбягването с коронавируса", заяви здравният министър

"Водим с едни гърди в надбягването с коронавируса. Вече сме от страната на победителите - справяме се и с третата COVID вълна. Това за мен е професионална гордост", заяви в студиото на “Още от деня” по БНТ здравният министър Костадин Ангелов.

“Ние падаме надолу по нивата на заболяемост и смъртност, вече не сме втори. И още нещо много важно - вече има трайна тенденция към намаляване на заболяемостта и процентът на положителните проби е по-малък от този, който беше преди една седмица. Тенденцията е ясно отчетлива”, беше категоричен той.

По думите му, въпреки че сме в началото на тенденцията и болниците все още са претоварени, най-обезпокоителното е огромната преумора на медицинските работници.

Ангелов заяви, че данните дават основание да се разхлабват частично противоепидемичните мерки, но уточни:

“Следим всеки един показател на 12 часа и във всяка една ситуация, ако се наложи подобен тип действие, ние сме готови с решението, което трябва да се вземе. Не сме били никога колебливи. Категорично трябва да се удължи епидемичната обстановка дотогава, докато има и един болен с COVID в страната", заяви здравният министър и добави, че удължаването с още месец е предстоящо.

Данните сочат, че в България са поставени ваксини наполовина по-малко в сравнение с останалите страни от ЕС. Според Ангелов причината е, че при стартирането на ваксинационната кампания у нас не са били изпълнени договорените доставки на ваксина.

“Не е оправдание. Ще го потретя - ние сме поръчали ваксини като за две Българии, за да имаме достатъчно ваксини. Просто доставките не се изпълниха”, каза той и подчерта: “Ваксинирането не е надбягване. Ние ще стигнем целта - до края на лятото ние ще постигнем колективния имунитет, ако вървим с тази скорост. Днес, например, отново наближаваме 15 000 ваксинирани - за мен това е успех. С малки крачки вървим към успеха”, увери той.