Деси Атанасова: Време е шоуто да приключи!

"Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти - злобата и жаждата за реваншизъм и мъст не са достатъчни да управляваш държава", каза тя

Днес е време всички ние да поемем своята отговорност към гласа на избирателите и към държавата, призова в декларация от името на група Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ. Тя напомни, че отговорността е тежка, а често пъти непоносима за онези, които гледат на политиката като средство за имидж.

„Изправени сме пред редица предизвикателства. От позицията на хора с по-голям опит, една криза се управлява с действия и вземане на решения. Често пъти те са непопулярни“, уточни Атанасова. Тя изтъкна, че близо 900 000 избиратели са гласували за ГЕРБ, а нито една от присъстващите партии не се е доближила до този резултат.

„Поне е редно да го признаете. Ще ви припомня, че партията ни спечели 5-ти парламентарен вот и 14-та изборна победа. Победителите се поздравяват, но това зависи от политическия опит на всички вас. Факт е, че след толкова време суверенът ни постави на първо място. Хората ценят направеното от нас или не виждат достатъчно добра алтернатива“, изтъкна председателката на ПГ на ГЕРБ.
Десислава Атанасова благодари на изборната администрация за честния вот, въпреки пандемията и внушенията, че той ще бъде опорочен и подменен.

„Най-голямото доказателство е присъствието на всички нас в тази зала и изборният резултат, които никой не оспори“, отбеляза Атанасова.
Тя потвърди, че ГЕРБ ще предложи състав и структура на ново правителство, чиито членове ще имат готовност да се справят с предизвикателствата пред страната.

„Ще предложим кабинет, който от първия ден ще работи на същите обороти“, увери Атанасова.

Тя предупреди, че ако предложението на ГЕРБ за правителство не бъде подкрепено, отговорността ще бъде поета от втората по големина група в НС – тази на партията на Слави Трифонов и останалите формации, които са се провъзгласили за носителите на промяната.

„Тук зрителите на шоуто е редно да видят управленски екип и да чуят нещо извън обичайните подвиквания и заклинания.

Предстоят ни бързи и важни решения. Ще продължат ли мерките за бизнеса, ще има ли нови ограничителни мерки, вървим ли към еврозоната, позицията ни към Република Северна Македония, ще усвоим ли договорените 29 млрд. евро по плана за възстановяване на Брюксел. Имаме отговори на тези въпроси и те бяха подкрепени от близо 900 000 избиратели. Ако някой мисли, че може да неглижира гласа на всички тези хора, скоро ще плати тежка политическа цена“, подчерта Атанасова.
Тя уточни, че още в началото на изборната кампания от ГЕРБ са призовали за връщане на нормалния политически диалог и призивът не е бил приет, вероятно от неопитност или неконтролируеми лични амбиции.

„Чухме, че ГЕРБ трябва да бъде изчегъртана, приемам обидите с търпение. Наясно сме със своята отговорност. Омразата руши и създава пропасти в обществото. Който е използвал омразата за свое оръжие е длъжен да покаже в какво е по-добър в среда на гняв. Пътят е един, ако не успее – към политическото небитие“, предупреди Атанасова.

Тя посочи, че страната се намира в здравна криза, която може да прерасне в икономическа и социална.

„Надяваме се на работещо правителство. Очакваме всички ние заедно да работим за наболелите проблеми. Не веднъж резултатите от изборите са били изненадващи, но нямаме право да бягаме от задълженията си, защото хората очакват видимо да усетят промяната в своето ежедневие. НС трябва да предложи ефективни решения, които да имат траен резултат. Затова трябва да има приемственост на приоритетите – достойно членство в ЕС и НАТО“, припомни Атанасова и отбеляза, че с действията си депутатите ще определят мястото на България в Европа. По думите ѝ всичко започва с ясни отговори на наболелите пред нацията ни проблеми.

„Време е шоуто да приключи! На политическата сцена няма скечове. Рядко са аплодисментите. Политиката изисква смелост и решителност, а днес това е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас и да запазим девиза на нашите предци – Съединението прави силата. Бог да пази България!“, завърши председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.