Министър Ангелов с три сценария за постигане на колективен имунитет

Здравната ни система издържа въпреки големия натиск, заяви министърът на здравеопазването в оставка

За второто тримесечие на годината от април до юни България получава 3,5 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. От тях дозите за април са 324 090, за май 1,55 млн., а за юни 1,645 млн. Общо за второто тримесечие на годината страната ни разполага с 5,450 млн. дози ваксини срещу COVID-19. Това ще позволи постигането на колективен имунитет, като се има предвид и броят на преболедувалите, в три сценария. „Първият сценарий е оптимистичен – постигане на колективен имунитет в края на месец юни. Реалистичен – постигане на колективен имунитет в края на месец юли и песимистичен сценарий – постигане на колективен имунитет в края на месец август. Кой сценарий ще бъде реализиран зависи от имунизационната политика и кампания на следващото правителство“. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Следващата седмица Министерството на здравеопазването ще даде насоки за прилагането на оксфордската ваксина и поставянето на втората доза от нея, след като в МЗ постъпят становищата на експертните съвети.  Проф. Ангелов припомни, че на заседание на здравните министри на ЕС страната ни е настояла за общоевропейско решение по този въпрос. От регулаторна гледна точка съотношението полза-риск остава положително, което означава, че ваксината може да се прилага. Продължават обаче анализите на Европейската агенция по лекарствата спрямо всяка от одобрените за приложение ваксини срещу коронавирусната инфекция. Това съобщи директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

14-дневната заболяемост в страната за изминалите две седмици е 570 на 100 хил. души. По този показател България е на единадесето място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров. През последните две седмици смъртността е 24 на 100 хил. души, като страната ни се нарежда на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров. В сравнение с предходния период заболяемостта у нас е намаляла с близо 100 на 100 хил. души.

Тенденцията за намаляване на хоспитализациите е трайна, което се вижда и от заетостта на леглата за консервативно и интензивно лечение на пациенти с COVID-19 – 67%. Броят на потвърдените случаи за последните седем дни е с близо три хиляди души по-малко от броя на излекуваните.

 

"Здравеопазването не може да е боксова круша на политиците. Този щаб абсолютно логично е да бъде разформирован, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи", така проф. Костадин Ангелов коментира разпускането на Националния оперативен щаб. "Нормално е следващият управляващ да избере нов орган", допълни той, но акцентира, че заедно с главния здравен инспектор продължават да носят отговорност за всички решения, както е по закон.

Оперативният щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

В света се появяват нови варианти на вируса, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Ваксините действат върху тези, които ни тревожат, макар и в по-малка степен отколкото при класическите варианти“, поясни той.