Борисов: Удължаваме извънредната епидемична обстановка

Туристите ще влизат у нас по три начина

На Министерския съвет утре ще бъде одобрено удължаване на извънредната епидемична обстановка - продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента.

Това каза във Фейсбук премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната. На срещата присъстваха още министрите в оставка проф. Костадин Ангелов и Марияна Николова.

„Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май“, каза още Борисов.

По думите му хотелите, ресторантите, нощните заведение и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон.

Марияна Николова заяви, че от Министерството на туризма са изработили единни правила за всички заведения и места за настаняване. Всички мерки са съгласувани със здравните власти.

„Поехме два ангажимента - да направим правила за влизане в страната, конкурентни на съседните ни държави, за да спасим българския туризъм“, каза здравният министър.

Ангелов уточни, че се обсъждат 3 варианта за влизане в страната.

„С ваксинационен сертификат, с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест. И с документ за преболедуване през последните 6 месеца“.

От началото на май ще стартира процес по имунизацията на всички желаещи от сферата на туризма. От бранша настояха за реклама на нашата страна.