16 нови случая на COVID-19 за изминалото денонощие в област Русе

16 нови случая на COVID-19 и 17 оздравели за изминалото денонощие в област Русе отчитат от Регионалната здравна инспекция. 10 от заразените са от община Русе. По двама заболели през последните 24 часа има във Ветово и Две могили, както и по един в Бяла и Иваново. Без нови случаи са населените места от общините Борово, Сливо поле и Ценово. Така от началото на пандемията диагностицираните с коронавирус в областта достигнаха 13579, а преболедувалите 11621. Активните случаи са 1133. По последни данни намиращите се на болнично лечение в областта са 310, като 52-ма от тях са в реанимация. Към момента свободните легла са 96, от които четири са за интензивни грижи.

За последното денонощие са починали две жени и трима мъже с положителен тест за коронавирус. Смъртните случаи на хора с COVID-19 от началото на пандемията до сега станаха 825, като починалите са на възраст между 26 и 98 години. 472 от тях са мъже, 353 са жените. Ръководството и екипът на Областна администрация Русе изказват съболезнования на близките и роднините на покойниците.

Позовавайки се на данните от Единния информационен портал става ясно, че за последното денонощие област Русе е на шесто място по заболеваемост в страната, като разликата между повечето области е едва от по няколко случая. За изминалите 24 часа без нови случаи на коронавирус е единствено област Кюстендил.

До момента в областта са извършени 20536 имунизации, като повторна доза са получили 4851 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил.

Областният оперативен щаб и здравните власти апелират за спазване на противоепидемичните мерки и в останалите празнични дни. По-малкият брой заразени през вчерашния ден е възможно да се дължи и на това, че по-малко лаборатории за диагностика на коронавирусна инфекция работят през почивните дни. Припомняме, че утре от 09.00 ч. до 16.00 ч. в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ ще функционира „зелен коридор“ за имунизация срещу COVID-19. Не се изисква предварително записване, а пожелалите да се имунизират могат да избират между ваксините на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“.