Над 20 000 русенци имат първа игла срещу COVID-19

20 209 жители на област Русе са получили първа доза от някоя от достъпните ваксини срещу COVID-19, това показва справка в Единния информационен портал. Ваксинираните с втора игла са пък 4706, което означава, че при тях е приключил имунизационният процес. От началото на април до сега в региона са направени 8259 имунизации, от които 2313 реимунизации. Само за изминалото денонощие в Русенско са поставени 318 ваксини. Най-много имунизации през изминалия месец са били направени на 28-и. Тогава само за ден са поставени 578 ваксини. Разбира се трябва да се поясни, че имунизации са извършвани и на лица от други населени места, които са поискали да бъдат ваксинирани, но това са единични случаи.

Днес в Русе от 08.30 ч. до 13.30 ч. ще функционира „зелен коридор“ за желаещите да се имунизират срещу COVID-19. Кабинетът ще работи в Медицински център – 1, по-известен като бившата Втора поликлиника, намираща се на ул. „Борисова“ 36. Гражданите ще имат възможност да се имунизират с избрана от тях ваксина – на „Пфайзер“ или „Астра Зенека“. Ако се наложи ще бъде удължено работното време на кабинета. Има създадена организация с Регионалната здравна инспекция, от където са в готовност да осигурят допълнителни количества от ваксините при необходимост.

Следващата възможност на русенци да си поставят ваксина срещу коронавирус без предварително записване на час ще бъде във вторник. На 4 май имунизации ще бъдат правени в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Кабинетът в Тубдиспансера ще работи от 09.00 ч. до 16.00 ч.

Припомняме, че вчера в болницата в Бяла също беше осигурен „зелен коридор“. Близо 90 души се възползваха от възможността, като интересът е бил към иРНК ваксините. Утре отново е предвиден „зелен коридор“ в Бяла.

През почивните дни ще работят общо седем специализирани имунизационни кабинета, но с различен график, който е достъпен на уебсайта на РЗИ: https://www.rzi-ruse.com/. Навсякъде продължават и имунизациите съгласно Националния ваксинационен план. Ще се извършва и реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.