ГЕРБ с остра реакция и критики към служебния кабинет

Кирил Ананиев разказа, че и при предишния кабинет на Радев е имало натиск за уволнения

Бившият министър на финансите Кирил Ананиев разкри, че още в първия кабинет на Румен Радев през 2017 г. е имало опит за смяна на шефовете на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“. Ананиев, който е дългогодишен финансов експерт, бе част и от служебния кабинет с министър-председател Огнян Герджиков от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г.

Натискът за смяната е дошъл лично от президента – и то в първия ден на служебния кабинет. Ананиев обаче не приел за добра идеята да се сменят специалистите, които отговарят за приходите в бюджета.

„Аз отказах и казах, че първо трябва да уволни мен. Но желанието на Радев да уволнявам доведе до напрежение“, обясни Ананиев.

„От желание да проведе честни избори, служебното правителство сменя... шефовете на НАП и „Митниците“. С какво това ще спомогне честния изборен процес? Кой даде на Радев кандидатурата на новия шеф на НАП, който живее в Дубай? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков...“, попита Тома Биков.

„Очевидно има нов коалиционен партньор, който в предишните избори не влезе в парламента, на следващите може да вземе повече гласове...“, каза Биков.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев също взе отношение като изрази съмнение, че това е опит за овладяване на държавния апарат. Според Дончев два са съществените въпроси: „Всички тези нови кадрови попадения чии предложения са? Те не са срещнати на тротоара, а предложени от някой. Кой? Вторият въпрос е кой ще носи отговорност - министър, министър-председателя, г-н президента?“.

Александър Иванов обясни, че без действащ парламент обществото иска да чуе какви са аргументите за смяна на шефовете на НАП и Агенция „Митници“ на фона на 2,5 повече събрани данъци и рекордно ниска контрабанда на цигари за цяла Европа.

„В последните дни станахме свидетели на политическа чистка, без особени аргументи, а вяли мотиви не дават отговор на обществото“, подчерта той. 

На брифинга бившият финансов министър Кирил Ананиев заяви, че оттегля подадената си ръка към Асен Василев, който оглави ведомството. „Новият финансов министър стана маша за постигане на целите на други хора“, заяви Ананиев.

„В момента всичките искат и вече харесват нашите социално-икономически мерки, чувате, че има желание да се удължи изплащането на 50 лв. за пенсионерите, да се удължи 60/40 и 80/20. При положение обаче, че има срив в приходите, аз не зная как ще бъдат осигурени необходимите средства“, продължи Ананиев.

Той пое ангажимент да следи работата на служебния кабинет по изпълнение на приходите  

„Ако приходите намалеят, ще трябва да се тегли нов дълг. Това означава, че влизаме в дългова спирала, въпросът дали отговаряме на критериите за еврото също е под въпрос“, заяви още Кирил Ананиев.

По отношение на митниците и пристигналото писмо от ОЛАФ за евентуално връщане на 55 млн. евро, бившият министър успокои: „Този проблем не е само български, засяга всички държави членки на ЕС“ и нашата страна е една от първите, която е променила законодателството си според предписанията на службата за борба с измамите.