ГЕРБ: Службите за сигурност са атакувани, защото разкриха руската шпионска мрежа

Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ заместник-председателят на партията Даниел Митов

Очевидно президентът Радев и вътрешният министър Рашков не могат да простят на службите, че разкриха и разбиха руската шпионска мрежа. Нашата оценка е, че атаките срещу службите са именно заради това. Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ заместник-председателят на партията Даниел Митов. Той припомни, че шефовете на българските служби за сигурност съвсем наскоро бяха изслушани в НАТО по разкриването на шпионска мрежа, която действаше в България, в полза на Руската федерация, и им бе дадена най-висока оценка. „За нас шефовете на служби са атакувани, защото разкриха руската шпионска мрежа. Това не може да им прости Румен Радев. Това не може да им прости Бойко Рашков. Какво общо има и защо искат оставката на шефът на ДАР? Какво общо има той с подслушванията?“, попита Митов. По думите му службите са атакувани систематично и безогледно, без да има основания за това. „Разбираме логиката служебното правителство да сменя областните управители и хора в МВР, с оглед организирането на изборите, но какво продиктува смяната на шефовете на Митниците, на НАП или на ДНСК? Новият шеф на Митниците е бил такъв и по време на правителството на Орешарски. И Орешарски вече съветва новия кабинет. Тоест емблемата на това правителство е „Шанс за Орешарски 2“. Постепенно, всеки ден това се потвърждава. Хвърлят една лъжа, повтарят я многократно и се опитват да убедят българските граждани, че има някаква дълбока конспирация, организирана от предишното правителство. Да не стане така, че да отидем на избори, щетата да е нанесена и след изборите да се окаже, че нищо не е имало“, предупреди Даниел Митов.

 Според заместник-председателят на ГЕРБ, в българския политически живот се появиха два нови жанра – интервю със себе си и интервю на запис. „Очевидно след неудачните интервюта на живо на Бойко Рашков, след едно от които той тръгна да уволнява журналисти, новото правителство се опитва така да контролира комуникацията си, че да не изпада в нови неловки ситуации. След снощното интервю на Стефан Янев разбрахме, че той е научил от медиите, че са подслушвани политици. Той е премиер и ние искаме да знаем каква е истината. Ако е нарушен законът, тези, които са го нарушили, трябва да понесат отговорност“, посочи Даниел Митов. Той подчерта, че служебното правителство се превръща в предизборен щаб на Радев и служи за неговото преизбиране. „Информацията излиза от интервю на Атанас Атанасов. Мине се, не мине се преди избори и Атанасов винаги обявява, че някой е бил подслушван. Той като цирковите тюлени си има няколко номера и през годините нищо ново не е научил. Решиха да извадят Бойко Рашков от калната локва, в която цопна и инструментът за това се оказа Атанасов. След всички такива скандали през годините ставаше ясно, че никакво подслушване не е имало. Призоваваме всичко да бъде разсекретено и да се извади статистиката с разрешенията за ползване на СРС. Трябва да стане ясно каква е истината. Не можем да приемем говорене без каквито и да било доказателства“, категоричен бе Митов и изрази съмнението си, че вятърът на промяната

„Ставаме свидетели на активно мероприятие на двама милиционери от 90-те години. Те още тогава си подаваха така топката. Атанасов се опитва да помогне на друг социалистически президент да спечели изборите, след като помогна на Първанов“, припомни Тома Биков. Той попита каква е позицията на „Да, България“ по скандала с подслушването? „Някои хора там не подкрепят милиционерщината на Атанасов. Темата ще бъде забравена след изборите“, заяви Биков. По думите му министърът на вътрешните работи участва в кампанията за изборите, вместо да ги организира безпристрастно. „Шокирани сме, че премиерът твърди, че има подслушване, за което е прочел по медиите. Единственото от медиите е интервюто на Атанасов. Настояваме за разсекретяване на всички документи за подслушване на политици. Трябва да покажат документите, да потърсят отговорност и да ги предадат на съответните наказателни органи. Това е активно мероприятие с две цели – да извади от батака Бойко Рашков и да дискредитира службите за сигурност, за да не работят срещу чуждите прониквания“, категоричен бе Тома Биков.

„Тези хора имат достъп до цялата информация. Рашков няма, защото до колкото знам няма достъп до класифицирана информация, но премиерът Янев има достъп до цялата информация. И той трябва да излезе с цялата информация. Той има право да я поиска. Той има право да я обнародва. Да я обнародва цялата, а не да се занимава кой, какво защо казал. Защото Атанасов е български гражданин, какъвто съм и аз. Ние нямаме достъп до тези информации“, обясни Биков. По думите му източникът на информацията е в стил „една жена ми каза на пазара“. „Някой го срещнал на улицата и му казал нещо. И той го написал във Фейсбук, и сега цялата държава, цялото правителство и целият предизборен щаб на Радев  обясняват, че всички са били подслушвани, но няма да Ви кажем кои, и няма да Ви кажем от кого, и няма да Ви кажем как“, обясни Биков.

Тома Биков заяви още, че от 20 години живеем в един „Гномгейт“, при който уж има подслушване, уж имаше кетчери, двойни дъна с бюлетини в Костинброд и така нататък, а накрая се оказва, че няма нищо такова.  „В момента властта е в „Братството на почтените“. Там са Рашков, Янев, Радев, те имат цялата власт. Нека да направят проверка и да покажат данните. Твърденията на база на нещо казано от Атанасов са активно мероприятие. Това взаимодействие Рашков-Атанасов ме връща в 10 клас. Имам чувството, че ще се явя на матура. Това ли е промяната? Жан Виденов ще прави партия, Янаки Стоилов е министър, а Татяна Дончева е говорител на опозицията… Всички от 90-те години се върнаха на бял кон. 97-ма бях 10 клас и ходих на барикадите, да се боря с Рашков. Сега съм на 40 и пак се боря с Рашков. Ще стана на 60 и пак ще се борим с Рашков и Атанасов“, изрази възмущението си Тома Биков. Той призова журналистите да проверят от кои години са отписаните от НАП дългове. „Ще се окаже и там една димка“, предупреди Биков и обясни, че ГЕРБ ще даде отделна пресконференция по казуса.

В края на брифинга Даниел Митов поздрави служебния кабинет за решението да върне мерките за борба с епидемията на правителството Борисов. „Бяха решили да ги сменят, но видяха, че няма да стане и върнаха мерките на предишното правителство. Този кабинет продължава всички мерки на правителството на Бойко Борисов“, посочи заместник-председателят на ГЕРБ. Митов изрази недоумението си, че служебният премиер цитира Уинстън Чърчил с думите му за кръвта и сълзите, но Чърчил е водил война. „Каква война води Янев? Чърчил е бил велик лидер, водил е народа си, а Янев е служебен премиер“, припомни още Митов.