Хората с увреждания в Разлог провеждат инициатива "Ние сме родени готови"

Търсят подкрепа за петиция, която да позволи премахване на "запрещение"

Днес в центъра на Разлог ще се проведе събитие, организирано като инициатива на хората с увреждания под надслов "Ние сме родени готови", предаде БНР.

Конкретния повод е търсене на подкрепа за петиция, която да позволи премахване на "запрещение" и въвеждане на подкрепено вземане на решения от страна на хората с увреждания. 

"Ние, хората с увреждания сме тук. За да изживеем мечтите си и да поемем контрола над живота си."
Днес на десетки хиляди хора с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми не се позволява да участват в обществото. Не им е разрешено да работят, да се женят, да гласуват, да имат достъп до средства, да са свободни. Всичко се решава вместо тях.  

Кампанията за премахване на "запрещението" и въвеждане на подкрепеното вземане на решения се реализира от Българския център за нестопанско право и Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения и всички въвлечени самозастъпници и организации в подкрепа на хората с увреждания. Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изисква всички форми на "запрещение" да бъдат отменени. Въпреки това запрещението продължава да бъде наложеният модел в България. 

Петицията на хората с увреждания в Разлог ще бъде съпроводена с изложба-базар на изделия, изработени от Сдружение "Шанс" за лица с интелектуални затруднения. Мястото, където ще се проведе събитието, е в центъра на Разлог пред една от градските градини.