В Германия разследват мащабна измама с тестове за COVID-19

През последните месеци броят на центровете за тестване с корона се е увеличил значително на много места

В Германия разследват мащабна измама с тестове за COVID-19. В страната посещението на магазини, музеи и заведения за хранене става само след показване на негативен тест и това бе повод за създаването на десетки хиляди тестови центрове, някои от които явно са прибягвали и до измама, съобщава БНР.

В петък главната прокуратура започна проверки на фирма в Бохум, която има няколко центъра за бързи тестове. Претърсени са търговски обекти и частни жилища.

В Бавария също се провеждат разследвания по подозрение в измама: Министерството на здравеопазването в Мюнхен съобщи, че е известен случай, по който властите водят разследване.

Зад разкритието за мащабните измами стоят журналистически разследвания на WDR, NDR и „Зюддойче цайтунг“. Журналистите засекли информациите и установили, че тестовите центрове в Северен Рейн-Вестфалия са докладвали за значително повече тестове, отколкото са били извършени в действителност. Изследванията са безплатни за гражданите, но държавата изплаща 18 евро за всеки тест, като 12 евро са за извършване на услугата, а 6 за самия материал.

Държавата не изисква доказателства, че тестовете са извършени. Фалшифицирането на тестове обаче е трудно да се проследи, тъй като данните на тестваните лица не трябва да се записват.

Според разследването COVID център в Кьолн направил 70 теста, но декларирал 977, предава БНТ.

В Есен предлагали безплатни тестове на местен паркинг - възползвали се 550 души, но лабораторията отчела над 1700. Измами са разкрити и в други градове.

Само за месеците април и май германското правителство е изплатило 660 млн. евро по програмата за безплатни тестове за коронаривирус.

Прокуратурата разследва множество злоупотреби, ощетили държавния бюджет с огромни суми. По случая има двама арестувани.

През последните месеци броят на центровете за тестване с корона се е увеличил значително на много места.

Разкритията станаха причина за поредни остри критики срещу министъра на здравеопазването Йенс Шпан.

След аферата с измамите при закупуването на маски, сега министерството се бори с проблеми при бързите тестове.

„Провалът в управлението на Министерството на здравеопазването достигна неприемливи размери“, заяви опозицията.

Шпан обеща да засили контрола над тестовете, като дейността им ще може да бъде проверявана до 2024 година.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"