Олимпийски туризъм на Токио 2020

Летните олимпийски и параолимпийски игри Токио 2020 ще се състоят това лято в японската столица. Те дават страхотен шанс не само да се насладите на тръпката да гледате на живо най-добрите спортисти на света, но и да разгледате този уникален град и околностите му. На Игрите ще има фенове на футбола на Олимпиадата, както и на всички останали спортове представени там. Те могат да се възползват и да посетят в същото време многото забележителности на Токио, които си струва да се видят.

Състезанията на Игрите ще се проведат в Зона Heritage, която обхваща префектурите Шинджуку, Роппонги, Шибуя и Гинза, и в Зона Tokyo Bay с префектурите Одайба и Тацуми. Състезания ще има и около Токио – в Сендай, Фукушима, Йокохама и Сапторо.

Японската столица Токио сред 47-те префектури в Страната на изгряващото слънце и център на най-големият метрополен регион в световен мащаб. Тук е седалището на правителството и на изпозантния Императорски дворец.

Неслучайно наричат Токио градът на контрастите. В него ще откриете забързан градски начин на живот, космополитни квартали, луксозни ресторанти, екзотични барове, и разнообразни магазини. Футуристичната и традиционна архитектура, множеството исторически паметници, забележителностите, храмовете и светилищата също са част от очарованието на града.

Тук се намира сградата на известната Национална парламентарна библиотека. В града са разположени и множество музеи като авангардният Национален музей на западното изкуство и известният Токийски национален музей в парка Уено. Може да посетите и Националния музей на науките и иновациите в Одайба, музей Едо-Токио в Сумида, музей Незу арт в Аояма. В Токио се намират и Националният архив и Националният музей на модерното изкуство.

Задължително посетете и Зоологическата градина и множеството паркове и градини в града..

Токийската архитектура се е оформила след двукратното разрушаване на японската столица – при голямото земетресение през 1923 година и при бомбардирането на града през Втората световна война. Днес Токио е модерен и съвременен, а старите сгради са рядкост.

Императорският дворец е основно място за Токио. Отварят го за посетители само един път годишно за рождения ден на императора. Това е пищен комплекс, ограден с високи стени, градини, водни канали и дървета.

Електронният квартал Акихабара е центърът на японската „отаку“ култура. Тук изобилства с  магазини за игри и електроника, както и с игрални зали.

Най-популярната улица в Токио е Гинза. Тя е първата улица за пазаруване в страната, а през уикендите става пешеходна зона. Отличава се с лукс и високи цени, както и с бутици на „Армани“, „Луи Витон“ или „Диор“.

Одайба е изкуствен остров, който в началото е служил за целите на отбраната. Днес е сред най-модерните жилищни и търговски квартали на столицата и е свързан с центъра от грандиозния мост Rainbow Bridge.

Кварталът Асакуса е дом на най-високата телевизионна кула в Токио и страната - „Skytree“, която е висока 634 метра. В нея се намира просторен шопинг център и атрактивен аквариум. В близост е известната централа на бирата Асаки - Asahi Beer Tower, която е с формата на чаша с бирена пяна на върха.

В Сенсоджи пък се намира най-древният храм в Япония, издигнат през 7 век.

Шинджуку е търговският район на столицата и предлага множество развлечения. Тук е и тай-оборотната гара в света, през която ежедневно преминават над 2 милиона пасажера. Токийското кметство се състои от кули-близнаци, издигащи се на 243 метра в небето. От 45-тия етаж има панорамна гледка над града.

Шибуя е колоритен и оживен квартал, съсредоточие на младежката култура и мода, който изобилства от шопинг центрове, клубове и ресторанти. В квартала ще видите и известното кръстовище Shibuya crossing, което има пет пешеходни пътеки. В Шибуя е и култовата статуя на кучето Хачико, което след смъртта на господаря си, години наред го чака напразно на гарата, чак до смъртта си.

В Токио има и множество фестивални и културни прояви, сред които известни са театрите за сценични изкуства, симфоничните, поп и рок концерти. Достатъчно е да споменем фестивала Санджа в Асакуса или биеналето в Канда, както и феста на фойерверките на река Сумида.

За съжаление обаче, Олимпиадата в Токио, ще се проведе при строги ограничителни мерки и 4,8 милиярда фенове, ще останат пред телевизора- съобщават от 7 дни спорт.