Удължават мярката 60/40 за още два месеца

Предлагат кредити с гаранционна програма за 2,5 млрд. лв.

Мярката 60/40 ще бъде удължена за още два месеца в рамките на нотифицирания размер от 1,5 млрд. лв.. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв, така че с остатъка тя може да се удължи, съобщи социалният министър Гълъб Донев, уточнявайки, че в момента се уточнява редизайн на мярката за нейното удължаване.

Продължава разработването на нови мерки до края на годината, така че българските работодатели да почувстват една солидна подкрепа от държавата и да бъдат на конкурентно ниво с работодателите от страните членки в ЕС, допълни министърът, цитиран от БНТ.

Усеща се плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и възстановяване. Тези данни потвърждава и нивото на безработица у нас, което е 5,65% към 2 юни. Знаете, че нивата на безработица и на заетост са критериите за възстановяване на икономиката, уточни социалният министър.

Икономическият министър Кирил Петков каза, че ще действат по възможно най-бързия начин, но не бива да се забравя, че Бюджет 2021 не е актуализиран. Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата.

С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките.

По този начин развързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно. Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение, каза министър Петков.

Успяхме да организираме такъв голям брой банки да се съгласят и да участват, 10 дни ще отнема от началото на кандидатстването до възможността да бъдат получени реално средствата, уточни още министър Петков.

Идеята е да се направи програма за българския бизнес с палитра от инструменти, доколкото е възможно, обясни от своя страна финансовият министър Асен Василев.

За да бъде българският бизнес подпомогнат в случай на една нова ковид вълна през есента или зимата, ние сме предприели мерки, подчерта министърът.

Подготвяме актуализация на бюджета, която да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по тези мерки.

Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече в пари бюджета. От тази гледна точка е много важно да си дадем сметка, че държавата не произвежда пари - тя взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми така, че да подпомогне икономиката, обясни Асен Василев.

Актуализацията ще бъде в тази посока - без да се увеличава дефицита, да може да подпомогнем разходната част, допълни министърът.

Прокуратурата ще проверява фирмата на шефа на НАП Румен Спецов, кога ще е готова проверката може да попитате г-н Гешев, коментира финансовият министър.