ЕП настоява за временно отпадане на патентите за COVID ваксините

За да се ускори разпространението на ваксините в световен мащаб, ЕП настоява за временно премахване на защитата на правата върху интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19.

В резолюцията, приета в четвъртък с 355 гласа „за“, 263 гласа „против“ и 71 гласа „въздържал се“.

Парламентът предлага да започнат преговори със Световната търговска организация. Според ЕП най-важно е доброволното лицензиране (когато носителят на правата решава на кого и как да преотстъпи патента) и предаването на технологии към държави, които произвеждат ваксини.

Евродепутатите настояват ЕС бързо да премахне пречките пред износа на ваксини, а САЩ и Великобритания незабавно да премахнат забраната за износ на ваксини и суровини за тяхното производство.

Необходими са 11 милиарда дози, за да се имунизира 70% от населението на света, а е произведена само малка част от това количество.

Тъй като по-голямата част от 1,6 милиарда дози ваксини, поставени досега, са отишли в индустриализирани държави произвеждащи ваксини, а само 0,3 % - в 29-те най-бедни държави, ЕС трябва да подкрепи производството в Африка, подчертават от Брюксел.

Друго важно средство за осигуряване на ваксини за икономики с ниски доходи е глобалният механизъм за разпространение на ваксини COVAX, към който Парламентът насърчава да се правят вноски.

В призива се настоява следващите договори за доставка на ваксини в ЕС да бъдат изцяло обнародвани.