Смениха директора на Агенцията по вписванията

На мястото на Габриела Козарева е назначена Даниела Митева

Агенцията по вписванията има нов директор. Това съобщи на брифинг правосъдният министър Янаки Стоилов. Рокадата беше очаквана, след като вчера при отчета на кабинета премиерът Стефан Янев коментира, че Козарева „не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората, други мотивации има в нейната работа“. Така на мястото на Козарева застава Даниела Митева.

„В агенцията по вписванията Инспекторатът на Министерството на правосъдието установи недостатъци и нарушения“, обясни днес по време на отчет на ведомството Янаки Стоилов.

Той посочи, че броят на необработените годишни финансови отчети е скочил близо 3 пъти през последните години – от 350 000 в началото на 2017 г. до почти милион сега. „ЕК е започнала процедура за нарушение за свързването на Търговския регистър и системата на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 г.“, посочи служебният правосъден министър. 

Забавя се създаването на регистър за оповестяванията и пълномощниците. В резултат на тези и други констатации, по мое предложение е освободен досегашният директор на Агенцията по вписванията и е назначена за нов директор Даниела Митева, добави Стоилов.

Той съобщи още, че се извършват проверки на големите обществени поръчки, както и на затворите. Извършвани са нецелесъобразни разходи, например одитът установява, че през миналата година Агенцията по вписванията сключва договор с „Информационно обслужване”, то определя цените и е изпълнител на договора, стойността е 1 млн. лева без ДДС. При положение, че за подобна дейност, в МП има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 000 лева без ДДС. Разликата е 10 пъти, подчерта Стоилов.



Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"