Проф. Ива Христова: Вероятно е да няма други заразени от пациента с индийския щам на COVID-19

Пациентът се е самокарантинирал много надеждно, не е имал контакти

Твърде вероятно е този случай да остане без други случаи, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал много надеждно, все пак е медицински образован човек, не е имал контакти. 26-годишният мъж се разболява от среща с друг чужденец, който всъщност е болен, а не на местна почва. Вероятно е да няма други заразени от него. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести, след като вчера беше регистриран първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас, пациентът е от Плевен.

По думите ѝ няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в този момент този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

"При заразения е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни проф. Ива Христова.

Според проф. Ива Христова се върви към падане на маските в офиси, където хората са ваксинирани.

"С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират. Твърде вероятно е да няма отново грипна епидемия, заради COVID-19. Няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", добави проф. Ива Христова.

Тя подчерта, че вирусът се подмладява и засяга все по-често по-младите и децата.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"