МЗ начерта конкретни стъпки за стимулиране на ваксинацията сред ромското население

„На работна среща с представители на здравните медиатори, които работят с ромското население, обсъдихме какви са причините за ниското ниво на ваксиналното покритие в общността и начертахме конкретни стъпки за стимулиране на ваксинацията“. Tова посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред медии. На срещата присъстваха още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов и д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

„Периодът е изключително подходящ за ваксинация, тъй като имаме ниско ниво на разпространение на инфекцията, държавата разполага с достатъчни количества от всички одобрени за приложение в ЕС ваксини срещу COVID-19, навсякъде в страната са разкрити имунизационни пунктове, а освен това имунизации извършват и общопрактикуващите лекари“, посочи д-р Златанов. 

По думите му усилията на Министерството на здравеопазването ще бъдат насочени към това до ромското население, чрез медиаторите, да достига достоверната информация за имунизацията срещу COVID-19 и ползата от нея. Чрез информационни материали и работа на терен ще се цели опровергаване на митовете, че с ваксините се вкарва чип в човешкото тяло, че водят до стерилитет, че повлияват човешката ДНК и т.н. „Ще разчитаме на авторитетите в ромската общност, на популярни лица и на религиозни водачи, за да достигнат посланията ни до всички в общността и хората да направят своя информиран избор. Само по този начин ще бъдем предпазени от евентуална следваща вълна на пандемията“, обясни д-р Златанов.

Той обясни, че ваксината е безплатна за всички граждани без значение от здравноосигурителния им статус. Всеки, който желае, може да си постави ваксина срещу COVID-19 и в кабинетите на общопрактикуващите лекари, и в имунизационните пунктове. Финансови стимули за ваксинация не се предвиждат, уточни още заместник-министърът.